Külföld

60 ezer embert evakuáltak árvizek miatt Kínában

rtl.hurtl.hu

2024. április 22. 8:38

Hatalmas pusztítást okoztak a dél-kínai Kuangtung tartományban a napok óta tartó, heves esőzések miatt kialakult áradások. Majdnem 60 ezer embernek kellett elhagynia otthonát, több tucat ház összedőlt vagy megrongálódott, a hatóságok 11 embert keresnek.

Csaknem 60 ezer embert evakuáltak a dél-kínai Kuangtung tartományban, miután a napok óta tartó heves esőzések hatalmas áradásokat okoztak. A hatóságok 11 embert keresnek, halálos áldozatokról egyelőre nem tudni – írja a BBC.

A kínai állami médiában és az interneten közzétett felvételeken az látható, amint nagy területeket elöntött az árvíz, és mentőcsónakokkal menekítik az embereket a derékig érő vízben. A hatóságok arra figyelmeztetnek, hogy az egyik helyi folyó vízszintje hétfő reggel olyannyira megemelkedhet, ami száz évente egyszer fordul elő. A tartományban

több tucat ház összedőlt vagy megrongálódott, a hatóság becslései szerint a károk 20 millió dollár körül lehetnek.

Az árvízben a tartomány székhelye, Kanton vagy másnéven Guangzhou, valamint a kisebb városok érintettek. A hétvégén mintegy 1,16 millió háztartás maradt áram nélkül a tartományban, de vasárnap estére a legtöbb helyen helyreállt a szolgáltatás. Az árvízhelyzet miatt több repülőjáratot is töröltek, iskolák zártak be három városban. A kínai meteorológiai szolgálatok arra figyelmeztettek, hogy a heves esőzések legalább keddig folytatódnak.

Nyitókép: Tingshu Wang / Reuters

#Külföld#kína#árvíz#áradás#heves esőzés#evakuálás

Címlapról ajánljuk