Külföld

Észak-Korea ismét rakétát lőtt Japán felé

rtl.hurtl.hu

2024. április 22. 10:56

Észak-Korea kishatótávolságú ballisztikus rakétákat lőtt ki a Japán-tenger felé hétfőn.

 

Észak-Korea kishatótávolságú ballisztikus rakétákat lőtt ki a Japán-tenger felé hétfőn – jelentette a dél-koreai hadsereg.

A szöuli vezérkar az MTI szerint azt közölte, hogy a rakétákat helyi idő szerint 15 órakor lőtték ki. „A rakéták nagyjából 300 kilométert repültek, majd belezuhantak a vízbe” – áll a vezérkar közleményében, azonban további információt nem osztottak meg az esettel kapcsolatban. Phenjan legutóbb manőverező robotrepülőgépet és légvédelmi rakétát tesztelt, melyeket a Sárga-tenger felé lőtt ki még múlt pénteken.

Idén már a sokadik ballisztikus rakéta kísérletét végezte Észak-Korea, a hónap elején is lőttek ugyancsak Japán felé. A japán parti őrség szerint a rakéta akkor nagyjából 600 kilométert tett meg, majd a tengerbe zuhant. Az alábbi videón látszik, ahogy Kim Dzsongun észak-koreai diktátor boldogan nézi a rakétakilövést:


A dél-koreai fegyveres erőknél a legutóbbi incidens után emelték a készültségi szintet és közölték: a ballisztikus rakéták kilövése provokációnak minősül, súlyosan veszélyezteti a Koreai-félsziget békéjét és stabilitását. Oroszország és Észak-Korea szorosabb katonai kapcsolata miatt az Egyesült Államok és fő ázsiai szövetségesei, Dél-Korea és Japán bővítik a biztonsági együttműködést.

Nyitókép (illusztráció): KCNA via Reuters

 

#Külföld#észak-korea#ballisztikus rakéta#japán

Címlapról ajánljuk