Külföld

Éjszakai kiképzés közben ütközhetett a japán hadsereg két helikoptere, félő hogy mindenki odaveszett

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. április 21. 7:23

A japán haditengerészet két helikoptere éjszakai kiképzés közben tűnt el a radarokról, egy katona holttestét már megtalálták, hetet még keresnek.

Gyakorlórepülés közben lezuhant a japán haditengerészet két SH-60K típusú helikoptere szombaton késő éjjel, a Csendes-óceáni Izu-szigeteknél – közölte Kihara Minoru védelmi miniszter. A The Japan Times cikke szerint a legénység egy tagja meghalt, hét pedig eltűnt.

A miniszter vasárnap délelőtt egy televíziós sajtótájékoztatón elmondta, hogy a legénység egyik tagját már találtak, és halottnak nyilvánítottak. „Ami a másik hét katonát illeti, mindent megteszünk, hogy megtaláljuk és megmentsük őket” – tette hozzá.

A kutatási és mentési műveletben a haditengerészet nyolc hajója és öt repülőgépe, valamint japán parti őrség két hajója vesz részt.

A kapcsolat 22:38-kor, illetve 23:04-kora szakadt meg a négy fős személyzettel repülő helikopterekkel, Torishimától körülbelül 270 kilométerre keletre, az Izu-szigetlánc közelében, miközben tengeralattjáró-elhárító feladatokat hajtottak végre. Miután megszakadt a kapcsolat az első helikopterrel, vészjelzés érkezett a másiktól. Körülbelül 25 perccel később azzal is megszakadt a kommunikáció.

A katasztrófa okát még vizsgálják. A helikopterek feketedobozait egymás közvetlen közelében találták meg. A minisztérium szerint nagy a valószínűsége annak, hogy a két helikopter a kiképzési feladatok végrehajtása közben összeütközött. A térség vizein nem észleltek más országokból származó hajót vagy repülőgépet, nem valószínű, hogy ellenséges akció következtében zuhantak le a japán katonai helikopterek.

Az SH-60K helikopterekkel végzett gyakorlórepüléseket felfüggesztették.

Az amerikai licensz alapján épült Mitsubishi SH-60K helikoptereket főként a haditengerészet rombolóiról üzemeltetik. 2017 augusztusában egy ilyen helikopter a Tappizaki-foknál lévő tengerbe zuhant, a háromfős személyzet odaveszett.

Nyitókép: Mitsubishi SH-60K – Fotó: Derek Webster / Wikimedia Commons

#Külföld#japán#helikopter#baleset#lezuhant#haditengerészet

Címlapról ajánljuk