Külföld

Alig találnak pártatlan esküdteket Donald Trump büntetőperéhez

rtl.hurtl.hu

2024. április 17. 14:44

Szinte nincs olyan ember, akinek ne lenne nagyon határozott véleménye a volt elnökről.

Mint keddi cikkünkben írtuk, az esküdtek kiválasztásával elkezdődött New Yorkban Donald Trump büntetőpere, aminek középpontjában az áll, hogy a volt elnök cégével „jogi szolgáltatásként” számolta el azt a hallgatási pénzt, amit a 2016-os elnökválasztási kampány alatt azoknak a nőknek fizettek ki, akikkel Trumpnak szexuális viszonya volt.

6-8 hétig is eltarthat a per, amit Trumpnak végig kell ülnie, de az már most látszik, hogy nem lesz könnyű menet, keddig ugyanis a tizenkét fős esküdtszékben csak hét helyet sikerült feltölteni. Az esküdtekkel szemben ugyanis elvárás, hogy pártatlanul tudjanak dönteni, csakhogy a vádlott a világ egyik legmegosztóbb politikusa.

A BBC tudósítása szerint eddig egy ír származású értékesítő, két ügyvéd, egy angoltanár, egy szoftvermérnök és egy onkológiai ápoló bizonyult alkalmasnak. Juan Merchan bíró nem hagyta szó nélkül Trump morgolódását az esküdtek meghallgatása közben: közölte, nem fogja eltűrni, ha az esküdtszék tagjait megpróbálják megfélemlíteni.

Még az ügyészek és Trump védői is elismerik, hogy csaknem lehetetlen olyan amerikaiakat, ráadásul New Yorkiakat találni, akiknek ne lenne határozott véleményük Donald Trumpról. Már az első tárgyalási napon megfeleződött a jelöltek száma, amikor több tucatnyian emelték fel a kezüket, jelezve, hogy nem tudnának pártatlan döntést hozni.

Trump ügyvédei az esküdtjelöltek közösségi oldalait is átfésülték és voltak, akiket régi bejegyzéseikkel szembesítettek: egyiküket azért zárták ki a jelöltek közül, mert azt posztolta, hogy zárják börtönbe a volt elnököt. A meghallgatások addig tartanak, amíg fel nem töltik az esküdtszéket.

Mint korábban megírtuk, ahhoz képest, hogy Donald Trump előszeretettel csúfolja „Sleepy Joe”-nak, vagyis „Álmos Joe”-nak ellenfelét, Joe Biden elnököt, a beszámolók szerint már kétszer elaludt a bíróságon.

Nyitókép: REUTERS/Jane Rosenberg

#Külföld#donald trump#bíróság#per#esküdtszék

Címlapról ajánljuk