Külföld

Újabb Patriot légvédelmi rendszert küld Németország Ukrajnának

rtl.hurtl.hu

2024. április 14. 9:45

Az Ukrajna elleni orosz légicsapások fokozódása miatt.

Újabb Patriot légvédelmi rendszert küld Kijevnek Németország, hogy a segítségére legyen az Ukrajna elleni fokozódó orosz légicsapásokkal szemben, írja az MTI a német védelmi minisztérium bejelentése alapján

„Az Ukrajna elleni légicsapások fokozódása miatt a német kormány úgy döntött, hogy tovább erősíti az ukrán légvédelmet egy újabb Patriot rendszer küldésével” - áll a tárca közleményében. A szállítás haladéktalanul megkezdődik.

„Az ukrán városok és létesítmények elleni ukrán terror mérhetetlen szenvedéseket okoz” –  jelentette ki Boris Pistorius védelmi miniszter, a döntést bejelentve. Hozzátette: mindez veszélyezteti a lakosság energiaellátását és tönkreteszi az ukrán fegyveres erők műveleti készültségét.

 Volodimir Zelenszkij ukrán elnök köszönetet mondott a légvédelmi rendszer küldéséért.

Ez valódi tanúságtétel Ukrajna támogatására egy számunkra válságos időpontban

– tette hozzá, felszólítva a szövetséges országokat, hogy kövessék a példát.

Olaf Scholz kancellár Volodimir Zelenszkijjel folytatott szombati telefonbeszélgetésén Németország Ukrajna iránti rendületlen szolidaritásáról biztosította az ukrán elnököt, közölte a német kormány szóvivője.

Ez a Németország által Kijevnek szállított harmadik légvédelmi rendszer. A védelmi tárca közölte, hogy a rendszert az ukrán kormány kérésére és a szövetségesekkel egyeztetve küldik.

 Nyitókép (illusztráció): egy Patriot légvédelmi rendszer Fotó: Dominika Zarzycka/NurPhoto via Getty Images

#Külföld#patriot légvédelmi rendszer#ukrajna#németország#olaf scholz#Volodimir Zelenszkij

Címlapról ajánljuk