Külföld

Sulyok Tamás Zelenszkijjel találkozott: Magyarország elítéli az orosz agressziót

rtl.hurtl.hu

2024. április 12. 7:19

Az „igazságos béke” eléréséről és a kárpátaljai magyarok jogainak visszaállításáról is beszélt Vilniusban Sulyok Tamás az ukrán elnöknek.

Sulyok Tamás köztársasági elnök csütörtökön találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel – erről azt MTI a „Sándor-palota: Sulyok Tamás köztársasági elnök részt vett a Három Tenger Kezdeményezés Csúcson Vilniusban” című hírben számolt be. Közös képet nem közölt kettejükről az állami hírügynökség.

A csúcstalálkozón Sulyok kifejezte Magyarországnak azt a korábbi szándékát, hogy a közép-európai országok közötti politikai, gazdasági, infrastrukturális kapcsolatokat megerősítve magasabb szintre emelje a régió versenyképességét és gazdasági érdekérvényesítő erejét Európában és a világban.

Sulyok több kétoldalú találkozón is részt vett a litván fővárosban, így Zelenszkijjel is, akinek azt mondta, „Magyarország elítéli az orosz agressziót, és továbbra is mindent megtesz az Ukrajnából menekültek támogatásáért, a háborúban álló ország humanitárius segítéséért”. Sulyok azt mondta – a Sándor-palota közleménye szerint –, hogy meg kell állítani a háborút, Magyarország továbbra is a mielőbbi tűzszünetben és a fenntartható, igazságos béke létrejöttében érdekelt. A köztársasági elnök felhívta ukrán partnere figyelmét a Kárpátalján élő magyar kisebbség szerzett jogai mielőbbi visszaállításának fontosságára. Sulyok „jogászemberként” úgy véli, vissza kell térni a korábbi állapotokhoz, és vissza kell adni a magyar kisebbséget megillető, szerzett jogokat.


A Balti-, a Fekete- és az Adriai-tenger között fekvő 13 ország – Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Magyarország, Szlovénia, Ausztria, Horvátország, Románia, Görögország és Bulgária – részvételével minden évben megrendezik a Három Tenger Kezdeményezés csúcstalálkozóját és üzleti fórumát.

Nyitókép: Zelenszkij mellé állították Sulyok Tamást a kinagyított csoportkép szerint. A magyar államfő bal oldalán (rendezői jobb) Petr Pavel cseh elnök áll. Fotó: MTI/Bruzák Noémi

#Külföld#zelenszkij#Volodimir Zelenszkij#vilnius#ukrajna#sulyok tamás#találkozó#csúcstalálkozó#orosz-ukrán háború#oroszország

Címlapról ajánljuk