Külföld

A kínai elnök szerint senki nem állíthatja meg a „családegyesülést” Tajvannal

rtl.hurtl.hu

2024. április 10. 14:54

Hszi Csin-ping kínai elnök szerdán méltatta a Pekingbe látogató Ma Jing-csiu volt tajvani vezetőt, amiért kiáll a sziget elszakadása ellen.

Hszi Csin-ping kínai elnök szerdán Pekingben találkozott Ma Jing-csiu volt tajvani vezetővel, akit amiatt méltatott, mert ellenzi a sziget elszakadását.  

Tajvan fő ellenzéki pártjának, a Kínai Nemzeti Pártnak a politikusa 2015-ben, hivatalban lévő elnökként már találkozott Hszi Csin-ping kínai vezetővel Szingapúrban. Most beszédében Hszi a Kína és Tajvan közötti kapcsolatok békés fejlődésének előmozdításáért méltatta a tajvani politikust. A Reuters szerint Hszi azt mondta, a Tajvani-szoros mindkét oldalán élő emberek a kínai nemzethez tartoznak, és mint fogalmazott, a külső behatások sem akadályozhatják meg a „családegyesítést”. A béke és a stabilitás fontosságát hangoztatta és azt mondta: ha háború törne ki, az „elviselhetetlen” lenne mindkét fél számára.

Ma Jing-csiu 2008 és 2016 között volt Tajvan elnöke, tavaly ő lett az első volt vezetője az országnak, aki Kínába látogat. A Kínai Népköztársaság 1949-es létrejötte óta egyébként hivatalban lévő tajvani elnök még soha nem járt az országban. A Kínai Népköztársaság a 23,4 millió lakosú Tajvant szakadár tartományának tekinti és nem fogadja el a nyolc éve kormányzó DPP azon állítását, mely szerint Tajvan valójában már független, és fokozta katonai tevékenységét a sziget közelében. A legutóbbi választáson a Tajvan önállóságát hirdető jelenlegi kormánypárt jelöltje győzött. Hszi legutóbb decemberben, Mao Ce-tung születésének 130. évfordulóján mondta azt, hogy Kína számára „megkerülhetetlen irányvonal az anyaország teljes újraegyesítése”.

Nyitókép: Tingshu Wang / File Photo via Reuters

 

#Külföld#Hszi Csin-ping#kína#tajvan#peking

Címlapról ajánljuk