Külföld

Háromezer egykori Wagner-zsoldossal erősítik meg a csecsenek seregét

rtl.hurtl.hu

2024. április 10. 19:44

Egyes elméletek szerint Ramzan Kadirov az orosz elnök halálára vár, az átmeneti időszakban ugyanis ismét napirendre kerülhetne Csecsenföld függetlenségének kérdése.

Háromezer egykori Wagner-zsoldossal erősíti meg Ramzan Kadirov a csecsen haderőt  – írta a Fox News. Ezzel az általa vezetett sereg igen jelentős erőt képvisel majd Oroszországon belül. 

„A Ratibor hívójelű Wagner-parancsnokok egyike csatlakozik a legendás Akhmat különleges alakulathoz. Vele a Wagner 3000 egykori harcosa is csatlakozik a különleges erőkhöz” – mondta Ramzan Kadirov csecsen parancsnok.

A 47 éves Kadirov azt nem árulta el egyértelműen, hogy a seregének milyen szerep jut majd a következő hónapokban az ukrajnai háborúban, de azt mondta: csapatainak „jelentős hatásuk” lesz a fronton. 

Egyes feltételezések szerint a csecsen vezető készenlétben tartja a haderőt, hogy megvédje Vlagyimir Putyin orosz elnököt egy újabb lehetséges puccsal szemben. Más elméletek szerint viszont az orosz elnök halálára vár, az átmeneti időszakban ugyanis ismét napirendre kerülhetne Csecsenföld függetlenségének kérdése, de ezúttal már jelentős haderő is rendelkezésére állna.

Az Orosz Föderációhoz tartozó Csecsen Köztársaság kulturális minisztériuma Ramzan Kadirov csecsen elnökkel egyeztetve nemrég elrendelte, hogy mostantól csak olyan zenéket lehet nyilvánosan lejátszani, amelyek nem lépik túl a 80-116 bpm (percenkénti leütésszám) tempót. Ettől azt várják, hogy a zene jobban megfeleljen a csecsen mentalitásnak, a helyi előadók pedig június elsejéig kaptak haladékot arra, hogy átírják dalaikat. 

Nyitókép: Mihail Mecel/MTI/EPA/Orosz elnöki sajtószolgálat/Szputnyik pool

#Külföld#csecsenföld#wagner-zsoldossereg#ramzan kadirov

Címlapról ajánljuk