Külföld

Felavatták Prigozsin és náci jobbkeze szobrát Krasznodarban

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. április 9. 12:26

Miközben egészalakos, életnagyságú szobrot kapott Prigozsin és náci jobbkeze, egy 23 éves nőt 10 hónap munkatáborra ítéltek nácizmus vádjával, mert egy vicces videóban megcsiklandozta a Hív a szülőföld szobor mellét.

Két, szobrokkal és nácizmussal kapcsolatos hír érkezett nemrég Oroszországból.

A Krasznodari területen felavatták a Wagner magánhadsereg főnökének és jobbkezének életnagyságú szobrát, írja a Kyiv Post. A tavaly augusztusban meggyilkolt Jevgenyij Prigozsin és Dmitrij Utkin emlékműve a Gorjacsij Kljucs nevű városba vezető út mentén, a Wagner saját erdei kápolnája előtt, magánterületen áll. A területen van a Wagner elesett tagjainak temetője is.

A Vlagyimir Putyin egykori tanácsadóját és annak nyíltan náci társát ábrázoló kettős szobor egy fekete márványtömbön áll, a talapzaton az „első” és „kilencedik” szavak, illetve a két katona azonosítói (dögcédulájái) szerepelnek. A szobor két alakja katonaruhában látható, Prigozsin egy rádiót, Utkin egy AK-47 gépkarabélyt tart kezében.


A jó ideig csak Putyin séfjeként emlegetett, rendkívül befolyásos Jevgenyij Prigozsin az Ukrajna elleni totális orosz invázió egyik ellentmondásos figurája volt. Magánhadserege az orosz reguláris alakulatok előtt harcolt, de utánpótlási hiányosságok miatt összetűzésbe került a védelmi minisztériummal, Sojgu miniszterrel illetve Geraszimov főparancsnokkal.

A 62 éves Prigozsin 2023 júniusában puccsot kísérelt meg, amit máig tisztázatlan okból félbehagyott. Két hónappal később robbant fel magángépe, fedélzetén a Wagner PMC vezérkarával. A halálos áldozatok közt volt az 53 éves Dmitrij Utkin, az orosz hadsereg speciális alakulatának egykori katonája, a csecsen és szíriai háborúk náci tetoválásairól jól ismert veteránja. Utkin a Wagner társalapítójaként, katonai parancsnokaként a magánhadsereg névadója is volt egyben, az ő hívójele után nevezték el a világban sokfelé tevékenykedő orosz zsoldosszervezetet.

Mindeközben egy orosz bíróság 10 hónap kényszermunkára ítélt egy 23 éves orosz nőt nácizmus vádjával. A nőt azért állították bíróság elé, mert egy viccesnek szánt videóban úgy tett, mintha megcsiklandozná a Volgográdban álló, Oroszország egyik jelképének számító Hív a szülőföld szobor nőalakjának mellbimbóját. Alena Agafonovát februárban tartóztatták le azzal, hogy tettével a nácizmus bűneit rehabilitálta.


Nyitókép: Nexta / Twitter

#Külföld#oroszország#nácizmus#wagner-csoport#jevgenyij prigozsin#dmitrij utkin

Címlapról ajánljuk