Külföld

Ukrajnában lejjebb vitték a sorozási korhatárt

rtl.hurtl.hu

2024. április 3. 11:46

Már a 25 éveseket is besorozhatják Ukrajnában, miután lejjebb vitték a korhatárt. 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta a sorozási korhatár csökkentéséről szóló jogszabályt, így már 25 éveseket is behívhatnak katonákat. A korábbi korhatár 27 év volt – írta a Guardian. Egy másik jogszabály is az ukrán elnök, ami megköveteli, hogy a korábban mentességet kapott emberek vegyenek részt egy orvosi felülvizsgálaton.

A törvényt tavaly májusban fogadta el az ukrán parlament, de Zelenszkij akkor azt nyilatkozta, hogy csak akkor írja alá, ha elég erős érvekkel támasztják alá annak szükségességét. A Guardian a cikkében megemlítette, hogy egyre kevesebb önkéntes katona áll be az ukrán seregbe, miután elmúlt a teljes orosz invázió megindulásának sokkja, és sokan elkerülik a sorozási behívókat.

Tavaly decemberben a Híradó arról számolt be, hogy általános mozgósítás jöhet Ukrajnában, hogy ellensúlyozni tudják a frontokon az orosz hadsereg létszámbeli fölényét. A tervek szerint nemcsak a hadköteles korú férfiakat, hanem a nőket is besoroznák. Zelenszkij ukrán elnök szerint legalább félmillió új katona kell a veszteségek pótlására.


Nyitókép: Egy, az ukrán hadseregben szolgált litván katona temetése Kijevben, 2024. március 7-én. Fotó: REUTERS/Thomas Peter

#Külföld#orosz-ukrán háború#ukrajna#sorozás#korhatár#Volodimir Zelenszkij

Címlapról ajánljuk