Külföld

Tajvani földrengés: hét halott, több mint hétszáz sérült

rtl.hurtl.hu

2024. április 3. 11:09

Több embert lezuhanó sziklák öltek meg, 77-en beomlott alagutakban rekedtek. 

A legfrissebb hivatalos adatok szerint már hét halottja, és több mint hétszáz sérültje van a szerda reggel történt, 7,4-es erősségű földrengésnek Tajvanon – közölte a helyi tűzoltóság. Emellett 77 olyan emberről tudnak, akik mentésre szorulnak.

A helyi hatóságok közlése szerint a halottak között van három túrázó, akiket a rengés miatt lezuhant szikladarabok öltek meg, valamint egy teherautósofőr, és egy autó vezetője, akiket egy alagútnál találtak el lezuhanó szikladarabok. Egy ember egy kőbányában halt meg, egy építőmunkás pedig egy autópályán.

A 77 mentésre váró ember közül hatvanan egy alagútban rekedtek, és 15-en egy másik alagútban – közölte a tajvani tűzoltóság. Rajtuk kívül még két német állampolgár egy harmadik alagútban esett csapdába.

Tajvant az elmúlt 25 éve legerősebb földrengése rázta meg szerdán, helyi idő szerint reggel nyolc óra előtt pár perccel. A japán meteorológiai intézet mérése szerint a rengés 7,7-es erősségű volt, míg az amerikai földtani intézet (USGC) közlése szerint 7,4-es erősségű. A rengést több mint száz utórengés követte.

A rengés epicentruma a 25 milliós ország gyérebben lakott keleti partvidékén található Hualien megye közelében volt. A területen nagyjából háromszázezre élnek, sokan közülük nehezen megközelíthető hegyvidékes területeken, és partszakaszokon. Egy helyi lakos a BBC-nek elmondta, eleinte úgy tűnt, hogy csak egy gyengébb rengés lesz, de a végén hirtelen nagyon erőssé vált, de az otthonában csak kisebb károk keletkeztek.

A rengésben több mint száz épület rongálódott meg, amiknek fele Hualien megyében található. Négy épület a területen részben összedőlt. Háromból már kimenekítették az embereket.


Nyitókép: Taiwan National Fire Agency / Handout via REUTERS

#Külföld#tajvan#földrengés

Címlapról ajánljuk