Külföld

Sztálint idéző módszerekkel gyilkol az orosz titkosszolgálat Európában

Kovács IstvánKovács István

2024. április 3. 14:37

Egy spanyol tengerparti városban, lakóházának mélygarázsában ölette meg az orosz titkosszolgálat azt az orosz pilótát, aki helikopterrel együtt távozott Ukrajnába. Makszim Kuzminovot nemcsak lelőtték, hanem autóval át is hajtottak rajta. A sztálini módszerrel egyszersmind üzentek minden orosznak, hogy megtalálják a dezertőröket, és végeznek velük, bárhol is legyenek.

Klasszikus szovjet, titkosszolgálati leszámolás áldozatául esett a spanyol tengerparton az a 28 éves orosz pilóta, aki tavaly dezertált Ukrajnába az általa vezetett MI-8-as helikopterrel. A Makszim Kuzminov megölésének körülményeit vizsgáló szakértők arra jutottak, hogy a gyilkosságal üzentek is az elkövetők.

Kuzminov akkor lett világszerte ismert, amikor egy MI-8-as katonai helikopterrel felszállt a kurszki régió egyik repülőteréről, hogy rakományt szállítson az ország egy másik bázisára. Vele volt Nyikita Kirjanov technikus és Kusbakt Turszunov navigátor is. Úgy tűnt, egyik katona sem tudott Kuzminov terveiről. Nem sokkal a felszállás után a pilóta kikapcsolta a helikopter rádióját, és alig 6-7 méteres magasságban átrepült Ukrajnába. Erre azért volt szükség, hogy a radarokon ne legyen látható.

Kuzminov dezertálását az ukrán hadsereg hírszerzése szervezte meg, annak is egy titkos részlege, a HUR. Az egység orosz harcosok toborzására és a hátországban végrehajtott szabotázsakciókra specializálódott. A New York Times szerint több katonájuk is különleges kiképzést kapott a CIA-től az ellenséges környezetben való működésre. Az, hogy egy pilótát rávettek arra, hogy a gépével együtt elhagyja Oroszországot, példátlan volt a háború során, hatalmas siker az ukránoknak, míg az orosz hadseregnek ugyanekkora blama. Azt nem tudni, hogy az ukrán különleges ügynökök hány oroszt vettek rá eddig, hogy harcoljon a Putyin-féle rezsim ellen, de azt tudni, hogy több ezren csatlakoztak már Kijevhez – a kérdés csak annyi lehet, volt-e benne szerepük a szolgálatoknak.

Amikor a helikopter leszállt az orosz határtól 10 kilométerre, ott a HUR kommandósai fogadták. Kuzminov azt mondta, minden rendben ment, azonban ez nem igaz. A MI-8-as megjelenése annyira titkos volt, hogy a határ közelében állomásozó ukrán katonák sem tudtak róla, így tüzet nyitottak a gépre. A pilótának a lába meg is sérült eközben. Az meglehetősen homályos, hogy mi történt a legénység másik két tagjával. Az orosz narratíva szerint Kuzminov végzett velük, egy orvosszakértőre hivatkozva azt állítják, hogy közelről lelőtték őket, ezzel kivégzést sejtetve. Az ukránok azonban azt mondták, hogy az ő katonáik lőtték le őket, mert féltették a pilóta életét.

Az ukrán vezetés hatalmas sikerként mutatta be az akciót, Kirilo Budanov tábornok, a katonai hírszerzés feje arról beszélt, hogy az akció megadhatja a végső lökést azoknak az orosz katonáknak, akik a dezertálást fontolgatják. Még egy dokumentumfilmet is készítettek a műveletről, hogy bemutassák a diadalt. Kuzminov médiakörútra indult, interjúkat adott, amelyekben elítélte az orosz agressziót Ukrajna ellen, és arra biztatott mindenkit, hogy kövessék példáját. „Nem fogjátok megbánni, életetek hátralévő részében gondoskodni fognak rólatok” – mondta a dokumentumfilmben.

Egy tényezőt azonban kihagytak a játékból: az orosz titkosszolgálatokat.

A gyilkosság

Az orosz pilóta, miután mindent megtett, amire kérték, kapott félmillió dollárt, új személyazonosságot, továbbá felajánlották neki, hogy harcolhat az ukrán hadseregben. Nem élt ezzel a lehetőséggel, inkább elköltözött Spanyolországba, a Földközi-tenger partján fekvő Villajoyosába, a brit és kelet-európai turisták körében népszerű kisvárosba. Ott egy 10 emeletes ház kilencedik emeletén található lakásba költözött, körülbelül 10 percnyi sétára a strandtól.

Sztálint idéző módszerekkel gyilkol az orosz titkosszolgálat Európában
Fotó: Getty Images/Johannes Simon

Nem volt túl jó választás a város, mivel a régió jól ismert bázisa az orosz szervezett bűnözésnek, amelynek tagjai a titkosszolgálatokkal is jó viszonyt ápolnak. A lapnak egy orosz disszidens azt mondta, hogy a régió vörös zóna számukra, soha nem menne oda, mert nagy a lebukás veszélye. Kuzminov is így járt – azt még nem tudni, pontosan hogyan jöttek rá, ki ő, és hol tartózkodik, de egy bődületes hibát elkövetett: 

írt egy volt barátnőjének Oroszországba, és meghívta magához Spanyolországba.

Nem sokkal később – idén február 13-án – egy fehér színű Hyundai Tucson bement a Kuzminov háza alatti garázsba, és a benne ülők megvárták a férfit. Ő két óra múlva meg is jelent az autójával, leparkolt, és elindult a lift felé. Ekkor odaszólt neki a két férfi, majd tüzet nyitottak rá. Hat golyó találta el, és bár még így is sikerült elfutnia, az autólejárónál összeesett és meghalt. A gyilkosok ezután még át is hajtottak a holtesten. Az autójukat – amit egyébként két nappal korábban loptak el Murciában – felgyújtották.

Bár a spanyol hatóságok nem nevezték meg, hogy kik állhatnak a gyilkosság mögött, a helyi orosz és ukrán emigránsoknak nincsenek illúzióik, kik lehettek az elkövetők. Ahogy egy Ivan nevű férfi nyilatkozott: „A szolgálatok tették, mindenhol ott vannak.”

Az „áruló”

Míg az elmúlt években a külföldön elkövetett titkosszolgálati támadások esetén – Skripal-ügy, Litvinyenko megöletése, Borisz Berezovszkij – tagadta a Kreml, hogy bármi köze lenne azokhoz, most azonban egészen máshogy reagált a moszkvai vezetés. Magas rangú orosz tisztviselők alig leplezett örömmel beszéltek Kuzminov haláláról. 

Ez az áruló és bűnöző abban a pillanatban vált erkölcsileg hullává, amikor megtervezte mocskos és szörnyű bűntettét


– mondta Szergej Nariskin, az orosz külügyi hírszerző szolgálat igazgatója. Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök, aki jelenleg az ország biztonsági tanácsának elnökhelyettese, azt mondta: „Kutya módon halt meg a kutya.”

Sztálint idéző módszerekkel gyilkol az orosz titkosszolgálat Európában
Nariskin és Medvegyev. Fotó: MTI/EPA pool/Szputnyik/Orosz kormány sajtószolgálata/Alekszej Nyikolszkij

A GRU orosz katonai hírszerzés tagjai a dezertálás után közölték, hogy parancsot kaptak Kuzminov kivégzésére. Egyikük úgy fogalmazott: „meg fogjuk találni, és megbüntetjük bajtársai elárulása miatt”. Andrej Szoldatov, az orosz katonai és biztonsági szolgálatok szakértője és szerzője a New York Timesnak azt mondta, hogy a változás mögött az áll, hogy 

az orosz titkosszolgálati szerveket háborús alapokra helyezték, és a Sztálin-korszakra emlékeztető agresszivitással dolgoznak belföldön és külföldön egyaránt. 

Emlékezetes, hogy nem válogattak a módszerekben, amikor Lev Trockijt vagy Valter Krivickijt ölték meg a negyvenes években. De arra is elég arra gondolni, hogy mostanában milyen gyakorisággal esnek ki orosz cégvezetők és állami tisztviselők az ablakon. 

Maga a módszer egyébként üzenet lehet, ami Kuzminov esetében is így volt. Olyan 9 mm-es lőszert használtak, amelyek a klasszikus szovjet Makarov pisztolyba valók, ez a fegyver volt rendszeresítve a KGB-nél is. Ezt a spanyol nyomozók egyértelműen jelzésértékűnek vették. Ahogy annak is üzenet értéke lehet, hogy nem volt elég lelőni a férfit, át is hajtottak rajta. A gázolás a Medvegyev emlegette kutyahalálra is utal. A két csuklyás férfi egyébként gyorsan felszívódott, és alig hagytak nyomot maguk után. Az autót például valami folyadék segítségével úgy felgyújtották, hogy két nap kellett a hatóságoknak, hogy beazonosítsák. Valószínűleg gyorsan leléptek az országból, és a mai napig nem tudni, hogy kik voltak az elkövetők.

A gyilkosság leginkább az ukrán szolgálatokat hozta kellemetlen helyzetbe, mert ezek után kétszer is meggondolja valaki, hogy dezertáljon az orosz hadseregből. „Ki fog együttműködni velünk ezután?” – tette fel a kérdést az egyik magas rangú ukrán tisztviselő.

A Kreml most intenzív propagandába kezd arról, hogy minden árulót megtalálnak


– mondta. Ez egy üzenet Oroszország minden polgárának, különösen a katonáknak, hogy bárhova is mennek, megtalálják a dezertőröket.

Nyitókép: Vitalii Nosach/Global Images Ukraine via Getty Images

#Külföld#maksim kuzminov#helikopter#dezertálás#spanyolország#gyilkosság#orosz-ukrán háború#Dmitrij Medvegyev#szergej nariskin#titkosszolgálat#ma#politikai gyilkosság#oroszország#kreml

Címlapról ajánljuk