Külföld

Lelőtték Spanyolországban azt az orosz katonai pilótát, aki átszökött Ukrajnába

rtl.hurtl.hu

2024. február 20. 6:48

Holtan találták egy spanyol parkolóházban azt az ukrán katonai pilótát, aki helikopterével átszökött Ukrajnába. Az orosz katonai hírszerzés korábban közölte, hogy parancsot kaptak kivégzésére. 

Megöltek Spanyolországban egy orosz katonai pilótát, aki korábban helikopterével átszökött Ukrajnába – írta a Sky News. Makszim Kuzminov holttestére egy mélygarázsban találtak rá február 13-án, az Alicante közelében lévő Villajoyosa városában.

A férfi testén lőtt sérülések voltak. A spanyol rendőrök két gyanúsítottat keresnek, akik egy autóval menekültek el a helyszínről. A járművet később kiégve találták meg egy közeli városban.

Kuzminov tavaly augusztusban szökött át Ukrajnába egy Mi-8-as helikopterrel, miközben két orosz katonai bázis között repült. Az orosz állami média akkor közlése szerint Kuzminov a helikopter fedélzetén megölt két orosz katonát, ő pedig a lábán sebesült meg.

A GRU orosz katonai hírszerzés tagjai az eset idején közölték, hogy parancsot kaptak Kuzminov kivégzésére. Egyikük közölte, hogy „meg fogjuk találni és megbüntetjük bajtársai elárulása miatt”. Az orosz állami sajtó azt állítja, hogy a férfit az ukrán hírszerzés gyilkolhatta meg, mert „kellemetlen szemtanú” lehetett.

Úgy tudni, hogy a férfi ukrán útlevéllel élt Spanyolországban, álnéven – írta a Sky News. Felesége és gyereke még a szökése előtt ment Ukrajnába.

Nyitókép: Makszim Kuzminov, miután átszökött Ukrajnába. Fotó: Ukrán katonai hírszerzés

 

#Külföld#orosz-ukrán háború#ukrajna#oroszország#szökés#pilóta#gyilkosság#spanyolország

Címlapról ajánljuk