Külföld

Szijjártó szerint azon dolgoznak, hogy helyreálljon a kölcsönös bizalom Ukrajnával

rtl.hurtl.hu

2024. április 3. 21:52

Előrelépésekről is beszámolt a külügyminiszter, miután ukrán kollégájával találkozott.

Az elmúlt hetekben újabb lépéseket tettünk annak érdekében, hogy Magyarország és Ukrajna kapcsolatában újra beszélhessünk a kölcsönös bizalomról – közölte Facebook-oldalán Szijjártó Péter az MTI beszámolója szerint.

A magyar külügyminiszter a NATO-tagállamok külügyminisztereinek brüsszeli tanácskozásán vett részt, ahol ukrán kollégájával, Dmitro Kulebával is tárgyalt. A találkozó után közölte: történtek előrelépések a magyar-ukrán viszonyban, ilyen például a határforgalmi megállapodás módosítása, ami hozzájárul ahhoz, hogy megszűnjenek a méltatlan helyzetek a két ország határán.

Reményekkel tekintenek a magyar-ukrán oktatási munkacsoport holnapi ülése elé is, „hiszen a legfontosabb feladat most az, hogy helyreállítsuk a kárpátaljai magyar közösség oktatáshoz és anyanyelvhasználathoz fűződő jogait” – közölte.

Kitért arra is, hogy az ukrán-magyar határon kormányzati támogatással végrehajtott infrastruktúrafejlesztésnek köszönhetően Fényeslitkénél évi egymillió konténer, illetve 3 millió tonna búza és étolaj átrakodására nyílik lehetőség, ami nagy segítséget jelent Ukrajna európai irányú kereskedelmének fenntartásában.

Nyitókép: Facebook / Szijjártó Péter

#Külföld#szijjártó péter#ukrajna#dmitro kuleba

Címlapról ajánljuk