Külföld

Tévedésből hajtottak végre abortuszt egy nőn, miután összekevertek két beteget

rtl.hurtl.hu

2024. április 2. 10:36

A prágai kórházba egyszerre ment be két ázsiai származású nő, akiket összekevertek, és a rutinvizsgálatra érkezett nőn hajtottak végre küretet. 

Összekevertek két beteget a prágai Bulovka egyetemi kórházban, és ezért egy egészséges terhes nőn hajtottak végre terhességmegszakítást – jelentette a CNN Prima News. A cseh hírtelevízió információi szerint két ázsiai származású nőről van szó, akik Csehországban élnek.

A CNN Prima News értesülései szerint a két nő egyszerre érkezett a kórházba, az egyikük rutinvizsgálatra, a másik küretre. A két nőt azonban összekeverték, és ez senkinek sem tűnt fel.

A kórház szóvivője, Eva Stolejda Libigerová a CNN-nek megerősítette, hogy az eset március 25-én történt a kórház szülészeti osztályán. Közlése szerint az eddigi vizsgálatok alapján „a belső szabályok be nem tartása, és az dolgozók súlyos hibái” vezettek oda, hogy „a rossz beteget kezdték el műteni”. Az érintett dolgozókat a belső vizsgálat idejére felfüggesztették.

Az esetről szóló hír megjelenése utána cseh rendőrség bejelentette, hogy hivatalból nyomozást rendeltek el az esettel kapcsolatban. Később hozzátették, hogy az egyik érintett nő ügyvédje felvette velük a kapcsolatot – írta a helyi sajtó.

A CNN Prima pár nappal később egy forrásra hivatkozva arról számolt be, hogy a rutinvizsgálatra érkezett beteg aláírta az műtéttel kapcsolatban elé tett beleegyező nyilatkozatot, és „úgy tűnt, hogy érti, amit mondanak neki”. 

A kórház szóvivője ezzel kapcsolatban nem nyilatkozott. A szülészeti osztály vezetője pedig részben megerősítette az információkat, de közölte, hogy a belső vizsgálat lezártáig nem nyilatkozhat részletesen az esettel kapcsolatban.

Egy ügyvéd a CNN Primának azt mondta,  a dolgozóknak látniuk kellett volna, hogy a nő nem érti teljesen, hogy mit írt alá, és tolmácsot kellett volna biztosítaniuk, hogy ne legyen helye a tévedésnek.

A kórház közlése szerint a nőnek pszichológusi és jogi segítséget biztosítottak. Egy egészségüggyel foglalkozó ügyvéd a CNN Primának elmondta, hogy a nő több millió koronás (több tízmillió forint) kártérítésre számíthat, ami akár a tízmilliót (150 millió forint) is elérheti, ha kiderült, hogy a beavatkozás miatt többé nem lehet gyereke.

Nyitókép: Google Street View

#Külföld#prága#kórház#küret#abortusz#tévedés#hiba

Címlapról ajánljuk