Külföld

Nagy dzsemborit tartott az európai szélsőjobb, de Orbán Viktor nem volt ott

rtl.hurtl.hu

2024. március 25. 5:42

Esélytelennek tűnik az összefogás.

Konferenciát tartott az európai szélsőjobb. 

Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes évek óta azt akarja elérni, hogy egységesítsék erőiket az Európai Parlamentben a jobboldali populista pártok, de az általa szombatra szervezett szélsőjobboldali rendezvény azt igazolta, nincs esély arra az Európai Konzervatívok és Reformisták (ECR) és az Identitás és Demokrácia (ID) összefogására, írja a Népszava.

 A változás szelei nevű római, szuverenista nagygyűlésen nagy feltűnést keltett, hogy a videón bejelentkező Marine Le Pen, a Nemzeti Tömörülés (RN) elnöke leplezetlenül bírálta Giorgia Melonit. Le Pen azzal vádolta az olasz miniszterelnököt, hogy támogatja Ursula von der Leyent abban, hogy az Európai Bizottság élén maradjon. 

Salvini, aki együtt kormányoz Melonival kijelentette: „Az olaszok, akik a Ligát választják, soha nem adnának újabb mandátumot a szocialistákkal együttműködő Von der Leyennek”.

Mind Salvini pártja, mind Marine Le Pen Nemzeti Tömörülése az Identitás és Demokrácia frakciójának tagja az EP-ben. Ezúttal nem kapott meghívót a német Alternatíva Németországért (AfD), ez pedig azt jelzi: még Salvininek is kínos volt az AfD botránya, írja a Népszava.

A lap emlékeztet rá: az AfD több politikusa vett részt tavaly novemberben Potsdamban egy gyűlésen, amelyen többek között a remigrációról beszéltek, tehát a már német állampolgársággal rendelkező bevándorlók hazatoloncolásáról.

Orbán Viktor nem volt jelen Rómában. A magyar miniszterelnök nemrégiben elmondta, nem az ID, hanem az Európai Konzervatívok és Reformisták frakciójához csatlakozna a Fidesz. 

Nyitókép: Reuters

#Külföld#matteo salvini#szélsőjobb#orbán viktor

Címlapról ajánljuk