Külföld

A párizsi olimpia nyilvánvaló terroristacélpont, mondta a francia belügyminiszter

rtl.hurtl.hu

2024. március 25. 16:51

A moszkvai támadás után arról beszélt Gérald Darmanin, hogy a terroristák célpontja lehet a párizsi olimpia.

A moszkvai koncertterem elleni terrortámadás komoly biztonsági kérdéseket vet fel a július 26-án kezdődő párizsi olimpia előtt – írja a Guardian.

A francia belügyminiszter, Gérald Darmanin azt mondta, a párizsi olimpia nyilvánvaló célpontja lehet a terroristáknak. „Franciaország, mivel mi az egyetemes értékeket védjük, és a szekularizmus hívei vagyunk, különösen veszélyeztetett, különösen az olyan rendkívüli események idején, mint az olimpia” – mondta újságíróknak.

„A francia rendőrség, a csendőrség, a prefektusok, a hírszerző szolgálatok készenlétben lesznek” – közölte majd hozzátette, a hírszerző szolgálatok vezetői csütörtökön ülést tartanak, hogy megvitassák a Moszkvában történteket.

Pénteken törtek be a moszkvai Crocus City Hallba fegyveresek, és nyitottak tüzet a koncertre érkezett tömegre. Az ISIS egyik ága az akció után az interneten közleményben vállalta magára a szörnyű támadást, amiben 137-en meghaltak. Ezt az információt az amerikai titkosszolgálatok is megerősítették. A Szíriai Demokratikus Erő is arra figyelmeztetett, hogy az Iszlám Állam alvósejtjei révén erősödik és újabb akciókra készülhetnek.

Emmanuel Macron államfő hétfőn azt mondta, Franciaországban az elmúlt hónapokban több merényletkísérlettel is próbálkozott az Iszlám Állam dzsihadista csoportnak az az ága, amely az orosz főváros melletti Krasznogorszkban végrehajtotta a 137 halálos áldozatot követelő merényletet. Az országban a kormány legmagasabb szintre emelte a terrorkészültséget.

Nemrég megrázó videót tett közzé az Iszlám Állam terrorszervezet a pénteki moszkvai tömegmészárlásról. Az egyik merénylő testkamerája rögzítette, ahogy a fegyveresek behatolnak a koncertterembe, és tüzet nyitnak az emberekre:


Nyitókép: Reuters/Christophe Ena

#Külföld#oroszország#moszkvai terrortámadás#franciaország#gérald darmanin#belügyminiszter#párizs#olimpia

Címlapról ajánljuk