Külföld

Szlovákiai államfőválasztás: meglepetés az első fordulóban

rtl.hurtl.hu

2024. március 24. 7:24

Megvan, kik kerülnek a második fordulóba.

A szombaton tartott szlovákiai államfőválasztás szavazatainak 90,77 százalékos feldolgozottsága mellett Ivan Korcok korábbi külügyminiszter 40,3 százalékon áll és így átvette a vezetést Peter Pellegrinitől, a szlovák parlament és a második legnagyobb kormánypárt, a Hang (Hlas-SD) elnökétől, aki szorosan a második a feldolgozott voksok 38,4 százalékával, írja az MTI.

Bár a szoros eredmények miatt a sorrend elvben még igen, de az arányok érdemben már nem változhatnak, így már biztos, hogy az államfőválasztás április 6-án esedékes második fordulójába ők ketten kerülnek.

A szavazatok 85,61 százalékos feldolgozottsága mellett, a választáson induló többi hét jelölt közül még négyen szereztek 1 százalékot meghaladó szavazatot. Így a harmadik helyen Stefan Harabín, a legfelsőbb bíróság korábbi elnöke végzett a feldolgozott voksok 12 százalékával, a negyedik helyen a felvidéki magyar párt, a Magyar Szövetség elnöke és köztársaságielnök-jelöltje, Forró Krisztián végzett a voksok 3,3 százalékát megszerezve. 

Őt az ötödik helyen Igor Matovic, korábbi miniszterelnök követi a voksok 2,2 százalékával, illetve hatodikként Ján Kubis, korábbi külügyminiszter, aki a voksok 1,9 százalékát szerezte meg. 

Az eredmény meglepetés, a felmérések Pellegrini győzelmét vetítették előre. A szlovák elnökválasztások történetében eddig a második fordulót is az a jelölt nyerte, aki az elsőt, írja a 444.

Nyitókép: Ivan Korcok korábbi szlovák külügyminiszter leadta voksát az államfőválasztás első fordulójában egy szenci szavazóhelyiségben 2024. március 23-án. Fotó: MTI/AP/Petr David Josek

#Külföld#szlovákia#államfőválasztás#ivan korcok#peter pellegrini

Címlapról ajánljuk