Külföld

Moszkvai terrortámadás: a halálos áldozatok száma hatvan fölé emelkedett

rtl.hurtl.hu

2024. március 23. 5:32

A péntek esti merényletnek több mint 60 halálos áldozata és 145 sebesültje van, kilencen vannak életveszélyes állapotban.

Hatvan fölé emelkedett a péntek esti moszkvai terrortámadás halálos áldozatainak száma – írta az MTI, az orosz hatóságok közlésére hivatkozva. A merényletnek 145 sebesültje van, utóbbiak közül 115-öt szállítottak kórházba. A legfrissebb közlések szerint kilencen vannak életveszélyes állapotban.

A TASZSZ orosz állami hírügynökség tudósítója szombat hajnalban azt jelentette, hogy  valamennyi áldozatot elszállították a Moszkva melletti terrortámadás helyszínéről – írta az MTI. 

Magyar áldozatokról, sérültekről jelenleg nincs tudomásunk – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a moszkvai terrortámadásra reagálva péntek este a Facebook-oldalán. Tájékoztatása szerint a nagykövetség munkatársai valamennyien biztonságban vannak.

A Moszkvához közeli Krasznogorszkban péntek este több maszkos fegyveres nyitott tüzet egy rockzenekar koncertjén, gránátot vagy gyújtóbombát dobtak a nézőtérre, ahol robbanás történt, majd tűz keletkezett. A lángok miatt beomlott a koncertterem, a 6200 férőhelyes Crocus City Hall tetőszerkezete.

A támadásról több videófelvétel is készült:

A tűzoltóságtól az orosz hírügynökség úgy értesült, hogy a lángokat az épület minden részében eloltották, de továbbra is több mint 320 tűzoltó dolgozik a helyszínen.

A terrortámadást az Iszlám Állam vállalta magára. Az Egyesült Államok – ami két héttel korábban arra figyelmeztette állampolgárait, hogy szélsőségesek terrortámadásra készülnek olyan nagy tömegrendezvények, mint koncertek ellen az orosz fővárosban – közölte, hogy nincs okuk ebben kételkedni.

Egy amerikai tisztségviselő a Guardian című brit lapnak elmondta, hogy az amerikai hírszerzés megerősítette, hogy az Iszlám Állam követte el a merényletet, hozzátéve, hogy már előre figyelmeztették az oroszokat a támadásról.

A támadók  sorsáról egyelőre nincsenek információk. A dzsihadista csoport azt állította, hogy kommandósai „hatalmas pusztítást vittek véghez, majd teljes biztonságban visszatértek bázisukra”. Az orosz hatóságok közölték, hogy a merénylőket nagy erőkkel keresik.

Nyitókép:REUTERS/Maxim Shemetov

#Külföld#moszkvai terrortámadás#moszkva#terrortámadás#oroszország#iszlám állam#koncert

Címlapról ajánljuk