Külföld

Váratlanul lemondott Leo Varadkar ír miniszterelnök

rtl.hurtl.hu

2024. március 20. 16:42

Az ország első nyíltan meleg miniszterelnöke azt mondta, hogy politikai és személyes okok egyaránt közrejátszottak döntésében.

Bejelentette szerdán lemondási szándékát Leo Varadkar ír miniszterelnök. A 45 éves Varadkar, aki másodszor áll a kereszténydemokrata Fine Gael párt vezette ír kormány élén, a dublini miniszterelnöki hivatal előtt tett nyilatkozatában közölte: a párt új vezetőjének megválasztásáig még ellátja miniszterelnöki teendőit, írja az MTI.

Távozásának okait nem részletezte, csak annyit mondott, hogy politikai és személyes okok egyaránt közrejátszottak döntésében.

Hangsúlyozta: Írország és az ír gazdaság „ma már jó állapotban van”, az ő miniszterelnöksége alatt „sikerült eljutni a munkanélküliségtől a teljes foglalkoztatásig, a költségvetési hiánytól a költségvetési többletig, a megszorításoktól a jólétig”.

Az ország első nyíltan meleg miniszterelnöke azt mondta: üszke arra, hogy a gyermekjogok, az LMBT-közösség jogai és a nők egyenjogúsága szempontjából Írország az utóbbi években egyenlőbbé és modernebbé vált.

Az ír lakosság 2015-ben, illetve 2018-ban népszavazásokon döntött az azonos neműek házassága és az abortusz törvényesítését lehetővé tévő alkotmánymódosításról. Szerdai beszédében a kormányfő azonban úgy fogalmazott: mindezekkel együtt is arra a következtetésre jutott, hogy már nem ő a legmegfelelőbb személy a miniszterelnöki teendők további ellátására.

Elmondta: felkérte a Fine Gael vezetőségét arra, hogy a párt új vezetőjét még áprilisban válasszák meg, így a következő ír miniszterelnököt a húsvét utáni hetekben beiktathatják hivatalába. A jelenlegi hárompárti kormánykoalícióról szóló megállapodást 2020. június 15-én írták alá a Fine Gael, a centrista Fianna Fáil és a Zöld Párt vezetői. A megállapodás értelmében az ötéves mandátum első felében a Fianna Fáil élén álló Micheál Martin töltötte be a miniszterelnöki tisztséget, és 2022-ben követte őt a poszton a Fine Gael vezetőjeként Leo Varadkar.

Írországban jövő márciusig meg kell tartani a következő parlamenti választásokat, és a jelenlegi felmérések egyértelműen a Sinn Féin győzelmét valószínűsítik.

Nyitókép: MTI / AP / PA / Nick Bradshaw

#Külföld#írország#miniszterelnök#lemondás#párt#választás#lmbtq#munkanélküliség#költségvetés#egyenjogúság

Címlapról ajánljuk