Külföld

Felgyújtottak több szavazóhelyiséget Oroszországban

rtl.hurtl.hu

2024. március 16. 10:21

Legalább 13 embert vettek őrizetbe vandalizmus miatt az orosz elnökválasztás első napján. 

Több helyen is Molotov-koktélt dobtak a szavazóhelyiségekre Oroszországban, az elnökválasztás első napján – írta a Moscow Times. Az angol nyelvű orosz lap cikke szerint pénteken legalább négy helyen történt gyújtogatás.

Moszkvában egy idős nőt vettek őrizetbe, mert felgyújtott egy szavazófülkét. A RIA Novsztyi orosz hírügynökségnek választási tisztségviselők azt mondták, hogy nem sérült meg egy szavazólap sem, és az ott dolgozó emberek a támadás után folytatták a munkát.

Szentpéterváron egy fiatal nő dobott Molotov-koktélt egy szavazóhelyiségre, Hanti- és Manysiföldön egy nő egy szavazóurnát próbált felgyújtani egy Molotov-koktéllal, és egy hasonló támadásról számolt be a helyi sajtó a moszkvai régióban is.

Szintén pénteken több helyen is zöld festéket öntöttek a szavazóurnákba szerte Oroszországban. A hatóságok közlése szerint legalább 13 embert tartóztattak le vandalizmus miatt. Tisztségviselők elmondása szerint a letartóztatottak azt mondták, hogy pénzt ígértek nekik a rongálásáért cserébe, és nem tudták, hogy ezért büntetőeljárást indíthatnak ellenük.

Putyin magabiztos

Két napon belül kamiont vezetett, vadászbombázóval repült és még egy digitális sport-fesztivált is megnyitott Vlagyimir Putyin – jelentette február végén a Híradó:


Az orosz elnök a jelek szerint magabiztosan készül újraválasztására. Optimizmusát indokolhatja, hogy nem nincs valódi ellenfele.  Putyin mellett 3 jelölt neve kerül fel a szavazólapokra, talán nem meglepetés, hogy mindannyian a rendszeren belüli ellenzék jelöltjei, a Kreml hallgatólagos támogatásával. A Fókusz riportja róluk:

 

Nyitókép: Szavazók érkeznek egy moszkvai szavazóhelyiségbe, hogy leadják voksukat az orosz elnökválasztáson. Fotó: Sefa Karacan/Anadolu via Getty Images

 

#Külföld#oroszország#választás#rongálás#gyújtogatás#szavazóhelyiség

Címlapról ajánljuk