Külföld

Kalapáccsal verték szét Navalnij közeli munkatársát Litvániában, a háza előtt

rtl.hurtl.hu

2024. március 13. 10:02

Rátámadtak Alekszej Navalnij meghalt orosz ellenzéki aktivista egyik közeli munkatársára, amikor megállt litvániai háza előtt. 

Kalapáccsal és könnygázzal támadtak rá Alekszej Navalnij orosz ellenzéki aktivista kabinetfőnökére litvániai otthona előtt kedd este – írta a Meduza orosz ellenzéki lap. Leonyid Volkov éppen beállt autójával a háza elé, amikor legalább egy ember rátámadt: betörte autója ablakát, könnygázzal fújta le, majd kalapáccsal kezdte el ütni.

A februárban, egy Északi-sarkköri börtönkolóniában meghalt Navalnij munkatársai a közösségi oldalakon tettek közzé fényképeket Volkovról, a támadás után. A felvételeken látni, hogy a fején vannak sérülések, valamint a lábán, ami csurom vér volt. Volkovot kórházba szállították, ahonnan szerdán már haza is térhetett – írta Meduza. Volkovval néhány éve a Fókusz készített exkluzív interjút, ezt az alábbi videóban nézheti meg.


Volkov a Telegram-csatornáján jelentkezett be szerdán, közölve, hogy támadója eltörte az egyik karját, de a lábát nem tudta, pedig „nagyjából 15-ször csapott rá a kalapáccsal”.

A litván hatóságok megerősítették, hogy nem sokkal este tíz óra után megtámadtak egy orosz állampolgárt vilniusi otthona előtt – írta a New York Times. Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter „sokkolónak” nevezte a támadást, hozzátéve, hogy az elkövetőket felelősség fogják vonni.

Az eset majdnem egy hónappal Navalnij halála után történt. Az orosz ellenzéki aktivista egy börtönkolóniában halt meg:


Volkov alig pár órával a támadás előtt a Meduzának adott interjút, amiben arra a kérdésre, hogy milyen veszéllyel jár Navalnij szervezetének dolgozni, a férfi kijelentette:

Az a kockázat, hogy mindannyiunkat megölnek.

Navalnij temetésén több ezres tömeg gyűlt össze Moszkvában, ahol a nagy rendőri készültség ellenére a tömeg háború- és Putyin ellenes jelszavakat skandált:


Nyitókép: Leonyid Volkov, amikor megrakják egy mentőautóba, miután rátámadta litvániai otthona előtt. Fotó: Twitter/ Команда Навального / @teamnavalny

#Külföld#alekszej navalnij#támadás#litvánia#vilnius#kalapács#könnygáz

Címlapról ajánljuk