Külföld

Kivennék az írek az alkotmányból, hogy a nőknek a konyhában a helyük

rtl.hurtl.hu

2024. március 8. 9:44

Népszavazással változtatnák meg az alkotmány a nemzetközi nőnapon Írországban, hogy kikerüljön belőle a nők otthoni köteleségeiről szóló részt. 

Alkotmánymódosító népszavazást tartanak pénteken Írországban, ahol arról dönthetnek, hogy kiveszik az alaptörvényből azt a részt, ami gyakorlatilag kijelenti, hogy „a nőknek a konyhában a helyük”. Az 1937-ben született „a nők otthon” cikkelyt kritikusai régimódinak és meghaladottnak tartják, amire hivatkozva korábban a feleségeket karrierjük feladására kényszerítették és háziasszonyszerepre korlátozták. Emiatt a nők nemcsak az álmaikat voltak kénytelenek feladni, hanem emiatt idő korukban alig kapnak nyugdíjat.

A szöveg szerint az államnak „biztosítania kell, hogy az anyáknak ne kelljen pénzügyi szükségtől hajtva munkát végezniük, amivel elhanyagolják otthoni kötelességeit”. A passzus arra is kitér, hogy a közjót nem lehet elérni a nők otthon betöltött szerepe nélkül. Az új szöveg szerint a család bármelyik tagja tud gondoskodni a családról, és az nem csak az anya kötelessége.

A család az család lenne az íreknél

A jelenlegi szöveg „már nem tükrözi a modern életet” – jelentette ki még decemberben Micheal Martin ír külügyminiszter. Leo Varadkar ír miniszterelnök a szavazás előtt közölte, hogy egy „régimódi, idejétmúlt” szövegrész eltávolításáról dönthetnek az írek, hozzátéve, hogy „hátralépés lenne, ha a nem szavazatok győznének”.

Az írek az alkotmány egy másik részét is megváltoztathatják: azt a részt, ami a házasság intézményét a családok alapjának nevezi, amit az állam „nagy odafigyeléssel védelmez”. Az új szöveg már nemcsak azt nevezi családnak, ahol a szülők összeházasodtak, hanem család az is, ami „más tartós kapcsolaton” alapul.

A szavazóhelyiséget helyi idő szerint reggel hét órakor nyíltak meg, és egészen este tíz óráig adhatják le szavazataikat a választók, a feldolgozást szombaton kezdik meg. A közvélemény-kutatási adatok szerint a többség mindkét változtatást el fogja fogadni.

Az írek 2015-ben alkotmánymódosító népszavazáson döntöttek arról, hogy elfogadják a melegházasságot, 2018-ben pedig az abortusztilalom eltörlését szavazták meg hasonló módon:


Nyitókép: Ír anyák beszélgetnek egy dublini ház bejáratánál, 1945 körül. Fotó: Picture Post/Hulton Archive/Getty Images

 

#Külföld#írország#népszavazás#nők#otthon#nőnap#nők jogai

Címlapról ajánljuk