Külföld

„Így ünneplem a Nők napját” – festékkel öntötték le klímaaktivisták Varsó jelképét

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. március 8. 18:49

Nőnap alkalmából narancssárga festékkel öntötték le klímaaktivisták Varsó jelképét, a Visztula partján 1939 óta álló sellőszobrot.

Egy nemzetközi radikális klímaaktivista csoport két tagja leöntötte narancssárga festékkel a lengyel főváros jelképét, a Visztula partján 1939 óta álló sellőszobrot, írja az MTI.

Az Utolsó Nemzedék videofelvételt is készített két lengyel női tagjának tettéről. „Így ünneplem a Nők napját” – olvasható a videót kísérő bejegyzésben:


A fényvisszaverő mellényt viselő aktivisták a felvételen klímavédelmi és feminista jelszavakat kiabálnak. „Továbbra is megsértik a jogainkat, amelyekért keményen küzdöttünk” – jelentette ki a felvételen az egyik nő, hozzátéve, hogy „a helyzet csak súlyosbodni fog”. „A klímakatasztrófa háborúkat jelent, a háborúk pedig fizikai és nemi erőszakot” – folytatta. „Az utolsó nemzedék vagyunk, és harcolunk magunkért.”

A két aktivistát őrizetbe vették, közölte Barbara Szczerba, a varsói rendőrfőkapitányság munkatársa a Wirtualna Polska hírportállal.

Renata Kaznowska, Varsó egyik alpolgármestere elítélőleg nyilatkozott Twitteren az akcióról: „Még a legkorrektebb szlogenek sem indokolják egy emlékmű vagy egy szimbólum megrongálását. Örökségünk éppúgy védelmet érdemel, mint éghajlatunk. A sellő homokkőtömbökre épült, ami nagyon nedvszívó anyag, nem mosható le egyszerűen. Valószínűleg homokfúvásra lesz szükség. És ha a festék mélyen felszívódik, a követ ki kell cserélni. És ha már a klímavédelemről beszélünk, a víz, az elektromosság, a kőtisztításhoz szükésges vegyszerek vagy a kőbányából történő új kő szállítása nem tesz jót a klímavédelemnek.”


Múlt hét vasárnap az Utolsó Nemzedék két másik női aktivistája a varsói Nemzeti Filharmónia hangversenyét zavarta meg. Az emelvényre ugrottak, kibontottak egy transzparenst, és klímavédelmi jelszavakat kiabáltak. A transzparenst maga a karmester, a neves lengyel Antoni Wit tépte ki a kezükből úgy, hogy közben a zenekar játszotta tovább Wolfgang Amadeus Mozart Koronázási miséjét. A biztonsági őrök berohantak, és kikísérték az aktivistákat a teremből.

Nyitókép: Marek Antoni Iwanczuk/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

#Külföld#lengyelország#varsó#szobor#festék#sellő#klímaaktivisták

Címlapról ajánljuk