Külföld

Zelenszkij felesége nem fogadta el a meghívást Joe Biden évértékelőjére

rtl.hurtl.hu

2024. március 6. 18:58

Az lehet a baj, hogy egy levegőt kellene szívnia Navalnij özvegyével.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felesége, Olena Zelenszka nem fogadta el a meghívást Joe Biden amerikai elnök évértékelő beszédére – tudósít a Fox News.

Olena Zelenszkát az amerikai first lady, Jill Biden mellé ültették volna a csütörtöki eseményen, de egy harmadik vendég is mellettük foglalt volna helyet: Julija Navalnaja, a nemrég elhunyt orosz ellenzéki aktivista, Alekszej Navalnij özvegye.

Bár nem indokolták, hogy Olena Zelenszka miért mondta le részvételét, a Fox Newsnak nyilatkozó hírszerzési szakértők bizarrnak nevezték a döntést, hogy Navalnaja mellé ültették volna az ukrán elnök feleségét. 

Alekszej Navalnij ugyanis kifejezetten népszerűtlen volt Ukrajnában azon nyilatkozatai miatt, amelyekben kiállt a Krím 2014-es orosz megszállása mellett.

Rebekah Koffler orosz származású amerikai katonai hírszerzési elemző szerint az, hogy Biden stábja együtt akarta vendégül látni Navalnaját és Zelenszkát, égbekiáltó bizonyítéka annak, hogy fogalmuk sincs az oroszok és ukránok közti kulturális, etnikai, politikai viszonyokról. „Navalnaja és Zelenszka ellentétes oldalon állnak – mindketten nacionalisták, de egyikük orosz nacionalista, a másik ukrán” – mondta az elemző.

Koffler szerint Navalnij, mint sok más orosz ellenzéki, xenofób, bevándorlásellenes és imperialista nézeteket vallott. Özvegye enyhébb álláspontot képvisel Ukrajnával kapcsolatban, de nem jobb a megítélése – mutatott rá a szakértő.

Nyitókép: Yan Dobronosov/Global Images Ukraine via Getty Images

#Külföld#joe biden#olena zelenszka#Julija Navalnaja#alekszej navalnij#ukrajna#oroszország#egyesült államok#évértékelő

Címlapról ajánljuk