Külföld

Elsüllyesztették az ukránok az orosz flotta vadiúj hadihajóját

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. március 5. 11:25

Távirányítású tengeri drónokkal támadta meg vasárnap este az ukrán hadsereg az orosz fekete-tengeri flotta egyik legkorszerűbb hadihajóját.

Elsüllyesztette az ukrán hadsereg az orosz fekete-tengeri flotta Szergej Kotov nevű Project 22160 osztályú járőrhajóját. A hírt az ukrán katonai hírszerző ügynökség közölte hétfőn.


A támadásról már vasárnap késő este érkeztek meg nem erősített hírek, a közösségi médiában terjedő információk arról szóltak, hogy több nagy erejű robbanást láttak, hallottak a Krím-félsziget partjainál, a Kercsi-szoros közelében. A korai találgatások még a megszállt Krímet Oroszországgal összekötő kercsi híd elleni újabb támadásról szóltak, mostanra tisztázódott, hogy mi volt az ukrán akció célpontja.


Az orosz hadihajót Magura V5 haditengerészeti drónokkal vették célba. Az akcióról az ukrán hadsereg hétfő reggel közzétett egy kétperces videót is. A hajót legalább három helyen találták el a robbanóanyaggal megrakott ukrán dróncsónakok, a tatnál, valamint a bal és a jobb oldalán is lyukat ütöttek a hajótestbe a hatalmas robbanások.


Az ukrán közlés szerint a hajó elsüllyedt. A legénység sorsáról egyelőre nincsenek megbízható jelentések. Az orosz védelmi minisztérium nem reagált a támadás hírére, orosz katonai bloggerek viszont tényként írnak a hajó elvesztéséről.

A Szergej Kotov 2022 júliusában – azaz az Ukrajna elleni totális orosz offenzíva megindulása után fél évvel – állt szolgálatba. A körülbelül 65 millió dollárba került hadihajó a part menti vizeken járőrözött, fő fegyverzete a Kalibr-NK cirkálórakáták kilövésére alkalmas fedélzeti indítóállás volt.

A Kotovot tavaly szeptemberben egyszer már támadta az ukrán hadsereg, de akkor csak kisebb károkat tudtak neki okozni.

Az orosz fekete-tengeri flottának már csak három ilyen osztályú hajója maradt, amikkel az orosz flotta fekete-tengeri bázisainak védelmét kellene ellátni. A Kotov elsüllyesztésével az ukrán erők tágabb mozgásteret nyertek a Krím-félszigeten tartózkodó orosz egységek elleni további támadások végrehajtásához.

A saját haditengerészeti flottával nem is rendelkező Ukrajna az orosz invázió kezdete óta több súlyos csapást mért Oroszország fekete-tengeri flottájára, ami 15 hajót és egy tengeralattjárót vesztett az elmúlt két évben.

#Külföld#orosz-ukrán háború#szergej kotov#járőrhajó#fekete-tengeri flotta#oroszország#ukrajna#elsüllyedt

Címlapról ajánljuk