Külföld

Donald Trump győzött, nem tilthatják el attól, hogy elnökjelölt legyen

rtl.hurtl.hu

2024. március 4. 19:10

Ezzel lényegében eldőlt, hogy jogi úton nem lehet távoltartani majd Donald Trumpot attól, hogy induljon a novemberi elnökválasztáson. 

Az amerikai Legfelsőbb Bíróság hétfőn 9:0 arányban megállapította, hogy Donald Trump volt elnök nem zárható ki a coloradói előválasztásokról, nevének kihúzása a szavazócédulákról törvénybe ütközik. Ezzel lényegében eldőlt, hogy jogi úton nem lehet távoltartani majd a volt elnököt attól, hogy induljon a novemberi elnökválasztáson. 

A szövetségi Legfelsőbb Bíróság mostani határozatával felülbírálta Colorado állam Legfelsőbb Bíróságának korábban hozott döntését.

Az alkotmánybíróság szerepét is betöltő szövetségi Legfelsőbb Bíróság megállapítása szerint az amerikai alkotmány nem engedi meg egy tagállamnak, hogy kizárjon egy szövetségi hivatalért induló elnökjelöltet. Ez a kongresszus hatáskörébe tartozik, nem a tagállamokra – olvasható a törvényszék állásfoglalásában.

Nagy győzelem Amerika számára!!! 

– írta Donald Trump a mostani döntést követően a közösségi médiában.

Colorado államban a Republikánus Párt előválasztását március 5-én, az úgynevezett Szuperkedden tartják, amikor több mint egy tucat szövetségi államban dönthetnek republikánus és demokrata választók arról, hogy kit szeretnének elnökjelöltként látni. 

Colorado közigazgatási vezetője január elején jóváhagyta, hogy a szavazólapokon Donald Trump neve is szerepeljen, azzal a feltétellel, hogy a rá leadott szavazatokat figyelmen kívül kell hagyni, amennyiben a Legfelsőbb Bíróság mégis fenntartaná a volt elnök kizárásáról szóló tavaly december 19-i döntést.

Azzal érveltek, hogy az Egyesült Államok alkotmánya szerint nem indulhat közhivatalért, aki felkelésben vett részt, álláspontjuk szerint pedig Donald Trump – felbújtóként – részese volt egy felkelésnek a Capitólium 2021-es ostromakor. 

A Legfelsőbb Bíróság 9 tagja közül 6 számít konzervatívnak, hármat maga Donald Trump nevezett ki elnöksége alatt. 

Nyitókép: Steve Helber/MTI/AP

#Külföld#donald trump#elnök#jelölt#egyesült államok#legfelsőbb bíróság

Címlapról ajánljuk