Külföld

Trump tarolt Michiganben és Missouriban is

rtl.hurtl.hu

2024. március 3. 5:59

Trumpnak egyelőre nincs kihívója, semmilyen szinten.

Donald Trump győzelmét hozták a Michigan és Missouri államban szombaton tartott elnökjelölő gyűlések, amivel a volt elnök tovább növelte előnyét Mikki Haley-vel szemben, írja az MTI.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök jó barátja, Donald Trump megkapta a republikánus előválasztási folyamat keretei között Grand Rapid-ban tartott Michigan állambeli elnökjelölő konvención elérhető mind a 39 delegálti szavazatot. Az államban még kedden egy helyi törvény miatt szavazófülkés előválasztást is kellett tartani, ahol 16 delegálti szavazatot lehetett megszerezni.

Akkor Donald Trump a szavazatok 68 százalékával győzött, míg Nikki Haley 26 százalékot ért el, így a volt elnök 12, míg kihívója 4 delegáltat szerzett meg. Az összegzések szerint a Michigan államban megszerezhető összesen 55 delegálti szavazatból, Donald Trump 51-et nyert el.

Missouri államban szombaton délután jelölőgyűléseken döntöttek a regisztrált republikánus választók az elnökjelölt személyéről, ahol Donald Trump mind az 51 elnyerhető delegálti szavazatot megszerezte. Idaho államban szintén szombaton tartották a jelölőgyűléseket, az eredményt később hozzák nyilvánosságra. Az előrejelzések szerint Donald Trump esélyes a 32 delegálti szavazat megszerzésére.

A fővárosban, Washington DC-ben három napon keresztül zajlik a republikánus előválasztás, és vasárnap este zárul. A fővárosban az országos elnökjelölő konvencióra küldött 19 delegált szavazatáért versenyez Dpnald Trump és Nikki Haley.

A washingtoni idő szerint szombat esti összegzések szerint Donald Trump már 212 delegálti szavazattal rendelkezett, szemben a Nikki Haley által megszerzett 24 vokssal, de az AP legfrissebb adatai szerint Trump már 244 delegált szavazatnál jár.

A júliusi országos elnökjelölő konvencióra az elnökjelöltség elnyeréséhez Donald Trumpnak 1215 delegált szavazatát kell elnyernie. A volt elnök kampányvezetői szerint a szükséges számot akár március közepére elérhetik.

Tavaly így örült Orbán Viktor Trump győzelmének:

Nyitókép: Donald Trump bemutatja saját cipőmárkáját Philadelphiában, 2024. január 17-én. Fotó:  Chip Somodevilla/Getty Images

#Külföld#donald trump#republikánus#elnökjelölt#Michigan

Címlapról ajánljuk