Külföld

Csak fehéreknek akart bulit rendezni, botrányba keveredett a Srí Lankán élő orosz férfi

rtl.hurtl.hu

2024. február 29. 7:28

A csak fehéreknek szóló bulit meghirdető, a dél-ázsiai szigetországban élő orosz férfi azt mondta, fenyegetések özönét kapta, ezért el is kellett hagynia Srí Lankát.

Botrányba keveredett egy Srí Lankán élő orosz férfi, aki csak fehéreknek szóló bulit akart szervezni múlt szombaton. Az eseményből közfelháborodás lett a dél-ázsiai szigetországban, ahol a lakosság többségét szingalézek vagy tamilok alkotják. A bulit meghirdető azt mondta, fenyegetések özönét kapta, ezért el is kellett hagynia Srí Lankát – írja a The Telegraph.

Az ominózus eseményt a „Face control: White” szavakkal hirdették meg, amit sokan úgy értelmeztek, hogy az csak fehérek számára nyitott. A szervező szerint a bulit azoknak az országban élő külföldieknek szánták, akik régóta itt élnek, szeretik Srí Lankát, de elismerte, hogy ez „rossz ötlet” volt, azóta pedig törölték az eseményt. „Nem számítottam arra, hogy ez ilyen sok embert érzékenyen fog érinteni. Mélységesen elnézést kérek mindenkitől, akinek az érzéseit megbántottuk”” – fogalmazott.

A bulit a tengerparti Unawatuna váorsában található, Sarayka Lounge nevű bárban tartották volna, a helyszín szintén elnézést kért az esemény miatt. A colombói orosz nagykövetség is később közleményt adott ki, amelyben kijelentették, hogy „határozottan elítélik a faji megkülönböztetés és a nacionalizmus minden formáját”. 

Felszólították a szigeten tartózkodó orosz állampolgárokat, hogy kövessék a törvényeket, és tartsák tiszteletben a helyi szokásokat.

A BBC cikke szerint egyébként több mint 288 ezer orosz és csaknem 20 ezer ukrán állampolgár utazott Srí Lankára Oroszország ukrajnai inváziója óta. Az ügy komolyságát jelzi, hogy később a szigetország közölte, hogy megszüntetik az oroszok és ukránok hosszú távú turistavízumának meghosszabbítását. A bevándorlási hivatal értesítést adott ki, amelyben 

arra kérték a meghosszabbított turistavízummal rendelkező orosz és ukrán személyeket, hogy február 23-tól számítva két héten belül hagyják el Srí Lankát.

Nyitókép (illusztráció): Getty Images

#Külföld#fehér#buli#Srí lanka#rasszizmus#botrány#orosz

Címlapról ajánljuk