Külföld

Vajon miért lebegteti Macron a francia csapatok bevetését Ukrajnában?

rtl.hurtl.hu

2024. február 28. 12:53

Emmanuel Macron francia elnök nem zárta ki, hogy országa csapatokat küld Ukrajnába, de valójában erre szinte semmi esély sincs. 

Emmanuel Macron francia elnök mindent megtesz annak érdekében, hogy ismét globális tényezővé tegye országát, valamint hogy a Nyugat újra nagy erőkkel támogassa Ukrajnát – írta a Politico.

A lap szerint alapvetően erre a két tényezőre vezethető vissza, hogy a francia elnök hétfőn azt mondta: nincs konszenzus arról, hogy küldjenek-e szárazföldi csapatokat Ukrajnába Oroszország ellen. Szakértők szerinte erre valójában semmi esély, ráadásul az Európai Unió sem támogatná az ötletet. 

A Politico arra is rámutatott: az ukrán erők az elmúlt hetekben visszaszorultak a csatatéren, és ez részben amiatt következett be, mert a nyugati hatalmak támogatásai akadoztak. Emmauel Macron a harcias kijelentésével ezt a tendenciát is meg akarta fordítani, arra hivatkozva, hogy Európa sorsa forog kockán. A francia elnök stratégiája Mario Draghiéhoz hasonló, aki az eurózóna válsága idején folyton azt hangoztatta, hogy a közös pénz érdekében bármire hajlandó. 

Emmanuel Macron szándékának hitelességét ugyanakkor sokan megkérdőjelezik: 

  • egyrészt a korábbi ígéreteit nem mindig követték tettek,
  • másrészt Franciaország egyáltalán nem támogatja őt abban, hogy még jobban beavatkozzon a háborúba.

A szélsőjobboldali Marine Le Pen szerint Emmanuel Macron „Franciaország gyerekeinek életével” játszik, Jean-Luc Mélenchon szélsőbaloldali vezető pedig azt mondta: őrültség szembeállítani az egyik atomhatalmat a másikkal. Rajtuk kívül a centrumhoz közelebb álló pártok is elítélték a francia elnök kijelentését. 

Sokan egyébként diplomáciai üzenetként értékelték a francia elnök kijelentését, a háború elején ugyanis bírálták őt, amiért jó kapcsolatot ápolt Vlagyimir Putyinnal. 

A közvélemény-kutatások alapján a francia lakosság nem civilizációs összecsapásként tekint az ukrajnai háborúra, ami túl messze van a határoktól. Ráadásul a rokonszenv is folyamatosan csökken: 

  • a franciák 58 százalékának pozitív véleménye van Ukrajnáról, de ez 24 százalékos csökkenést jelent a háború kitörésekor mért adathoz képest. 
  • Csak 50 százalék támogatja Ukrajna felfegyverzését, ami 15 százalékkal kevesebb, mint a harcok első napjaiban, 2022-ben.
  • A franciák mindössze 62 százaléka támogatja az Oroszország elleni szankciókat, szemben a két évvel ezelőtti 72 százalékkal.

Nyitókép: Gonzalo Fuentes/MTI/EPA/Reuters pool

#Külföld#emmanuel macron#orosz-ukrán háború#hadsereg#európai unió

Címlapról ajánljuk