Külföld

Még az Iszlám Államot is visszatartották a szír női katonák, mégis ők lettek a háború legnagyobb vesztesei

Dévai LászlóDévai László

2024. február 28. 15:38

Bátor nők ezrei harcoltak a fronton a szíriai polgárháborúban egy jobb élet reményében. Az RTL+-on elérhető Szíria: Nők a fronton című dokumentumfilm négy nő személyes történetén keresztül mutatja be, hogyan éltek ezek a harcosok az elmúlt évtizedben, és hogyan váltak önhibájukon kívül az arab tavasz legnagyobb veszteseivé.

A szíriai polgárháború 2011 márciusában kezdődött a tunéziai eseményekre reagáló kormányellenes demonstrációkkal. Az arab tavasz forradalmi hulláma eleinte optimizmusra adott okot, tömegek tiltakoztak az autoriter politikai rendszerek ellen. Szíriában először csak reformokat, majd Bassár el-Aszad elnök rezsimjének leváltását követelték. A rendfenntartók erőszakos intézkedéseket alkalmaztak a tüntetőkkel szemben, ezáltal a demonstrációk zavargássá váltak.

A rendőrség éles lőszerrel kezdett emberekre lőni, és harckocsikat is bevetettek a lázongások gyors elfojtása érdekében.

Ebben az időszakban álltak össze azok a szíriai női harcosok, akik aztán végigharcolták a polgárháborút, és fontos feladatokat láttak el a fronton. A kurd Női Védelmi Erők (YPJ) nevű csoport egy kizárólag nőkből álló milícia, amelynek tagjai a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) oldalán harcoltak. Az általuk ellenőrzött, Rozsava nevű terület egy 2012-ben létrejött autonóm kurd régió, Szíria északkeleti részén helyezkedik el. Az elmúlt tíz évben a nyugati közvélemény kedvencévé váló Rozsava feminizmusáról és nyugatos gondolkodásmódjáról lett híres, de a nagyhatalmak is számolnak vele, az Egyesült Államok és Oroszország is állomásoztat itt katonákat.

Visszatartották az Iszlám Államot, támogatták a nyugati erőket, hogy aztán ők legyenek a polgárháború legnagyobb vesztesei
Fotó: Mark Kerrison/In Pictures via Getty Images

Hogy a Rozsaváról kialakult kép mennyiben PR-fogás, a fegyvert ragadó nők szempontjából majdnem lényegtelen. Az ugyanis tény, hogy az YPJ tagjai az elmúlt évtizedek egyik legvéresebb polgárháborúját a fronton harcolták végig, méghozzá rendkívül eredményesen. Az YPJ-t kizárólag női szervezetként alapították 2013. április 4-én, az első zászlóalj Jindiresben alakult meg, majd tevékenységüket kiterjesztették a Kobane és Dzsazíra régiókra is. Kezdetben csak egy-egy YPJ-zászlóalj állomásozott minden rozsavai kantonban, de a szervezethez egyre több nő csatlakozott, így 

az SDF védelmi egységei között egy idő után már komoly haderőként tartották őket számon.

2014 és 2016 novembere között az YPJ tagjainak száma hétezer és húszezer között mozgott. 2017 augusztusában a csoportnak egyes beszámolók szerint 24 ezer tagja volt, de az Iszlám Állam legyőzése pokoli áldozatokat követelt, Newroz Ahmed kurd főparancsnok a Guardiannek 2019-ben azt nyilatkozta, hogy mindössze 5 ezer tagja maradt az YPJ-nek.


Az YPJ harca, mielőtt a nyugati nagyhatalmak támogatni kezdték őket, a megfelelő eszközök és felszerelések híján elkeseredett, küzdelmes ellenállás volt. Az YPJ és az YPG (az SDF férfialakulata) különböző fegyveres csoportok ellen harcolt Szíria északi részén, köztük az Iszlám Állam ellen is. A női harcosok Kobanét régi, feketepiacról beszerzett Kalasnyikov gépkarabélyokkal és házilag készített gránátokkal védték, harckocsik helyett pedig átalakított pickupokat használtak. Ilyen körülmények között sikerült visszaverni az iszlám terroristák támadásait.

Az Egyesült Államok a szárazföldön harcoló YPJ-t csak 2014 októberében kezdték el légicsapásokkal támogatni.

Az YPJ tevékenységéről nem lehet anélkül beszélni, hogy ne tennénk említést a 2014 augusztusában zajló Szindzsár-hegyi hadműveletről, amikor 10 ezer jeziditát mentettek meg a biztos haláltól. A Szindzsár-hegy környékét az Iszlám Állam vonta ellenőrzése alá, a terrorszervezet pedig „ördögimádó közösségként” tekintett a jeziditákra, akik ezért Szindzsár városából kénytelenek voltak a hegyek közé menekülni. Közülük sok gyerek és idős maradt megfelelő élelem és ellátás nélkül. A városban maradtakat az Iszlám Állam harcosai lemészárolták, vagy szexuális rabszolgaságba kényszerítették.

Az YPJ szárazföldi tevékenységének és az amerikai légicsapásoknak köszönhetően sikerült kialakítani egy 30 kilométeres biztonsági sávot, amelyen keresztül a jeziditák el tudtak menekülni a városból. A menekülteket Észak-Szíriába szállították, a legtöbbjüket később biztonságosabb területekre szállították. 

Az YPJ továbbra is harcol az YPG oldalán a többnemzetiségű Szíriai Demokratikus Erők részeként. A YPJ az említett bevetéseken túl részt vett a tavrai csatában, ahol az Egyesült Államok oldalán küzdöttek hatékonyan az Iszlám Állam fegyveresei ellen.

Visszatartották az Iszlám Államot, támogatták a nyugati erőket, hogy aztán ők legyenek a polgárháború legnagyobb vesztesei
Török harckocsik vonulnak a szír határ felé. Fotó:  Eren Bozkurt/Anadolu Agency/Getty Images

A Törökország által indított és támogatott Eufráteszi Pajzs és Olajág hadműveletek ellenében is felsorakoztak, gerillaharcos módszereket alkalmazva a török egységek és a szír lázadók ellen. 

A 2019-es török offenzívában Északkelet-Szíriában, a törökök által támogatott támogatott Szabad Szíriai Hadsereg harcosai eltaposták és megcsonkították egy YPJ-ben szolgáló katonanő testét, a háborús bűncselekményt videóra is vették. Az ilyen és ehhez hasonló támadások csak jéghegy csúcsát jelentették. Az YPJ-tagok élete sokszor pokoli kínok között ért véget, de akadtok olyanok is, akik túlélték a véres polgárháború elmúlt 10 évét.

A Szíria: Nők a fronton című dokumentumfilm Marva, Lubna, Khaiti és Muna történetén keresztül mutatja be, milyen kínokat kellett átélniük azoknak a nőknek, akik fegyvert ragadtak egy szebb jövő reményéért. A dokumentumfilm elérhető az RTL+-on.

Nyitókép: Ahmet Sik / Getty Images

#Külföld#szíria#nők#front#katona#arab tavasz#polgárháború#rtl plusz#RTL+#szíriai polgárháború#ma#rozsava

Címlapról ajánljuk