Külföld

Orbán Viktor és a többi V4-kormányfő is kizárta, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába

rtl.hurtl.hu

2024. február 27. 18:20

Az Ukrajnának nyújtott katonai segélyeket illetően viszont megosztott a szövetség.

Orbán Viktor magyar, Robert Fico szlovák, Petr Fiala cseh és Donald Tusk lengyel miniszterelnök kedden közölték, hogy nem terveznek katonákat küldeni Ukrajnába. Erről az AFP hírügynökség ír. A V4-országok kormányfői azután beszéltek erről, hogy hétfőn Emmanuel Macron francia elnök nem zárta ki annak lehetőségét, hogy nyugati csapatokat vezényeljenek a két éve megtámadott országba, hogy Oroszország ne nyerhesse meg a háborút.

A visegrádi négyek tagjai ugyanakkor megosztottak az Ukrajnába küldött katonai segélyeket illetően: Prága és Varsó növelné ezeket, Pozsony és Budapest ellenzi. Tusk és Fiala négyszemközt is tárgyalt Prágában a V4-kormányfők találkozója előtt. A lengyel miniszterelnök ígéretet tett annak a cseh tervnek a támogatására, amely szerint NATO-tagállamok közösen vásárolnának lőszereket Ukrajna számára harmadik országoktól.

Orbán Viktor ugyanakkor a V4-találkozó utáni sajtótájékoztatón kijelentette: „Magyarország részéről sem fegyvereket, sem lőszereket nem küldünk”.

Donald Tusk a sajtótájékoztatón felidézte a V4-országok közös múltját, és kijelentette:

Ha elfogadnánk Moszkva nézőpontját, amit Putyin képvisel, akkor sem Szlovákia, sem Csehország, sem Magyarország, sem Lengyelország nem lenne független állam, továbbra is [szovjet] megszállás alatt élnénk.


Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

#Külföld#v4#ukrajna#orbán viktor#lengyelország#csehország#szlovákia#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk