Külföld

Román kormányfő: Székelyföldnek sosem lesz autonómiája

rtl.hurtl.hu

2024. február 24. 20:14

Marcel Ciolacu román kormányfő azt mondta, Székelyföldnek soha nem volt és soha nem is lesz autonómiája.

„Székelyföldnek soha nem lesz autonómiája” – jelentette ki Marcel Ciolacu román kormányfő, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke Kovásznán, pártja megyei szervezetének tisztújító gyűlésén. A politikus magyarázatként elmondta, amikor a székelyeknek autonómiájuk volt, azt nem a románoktól „kapták”, mi több, nem is ők „vették el tőlük” – írja az Agerpres hírügynökséget idézve az MTI.

Hozzátette, nem érti, „hol hibáznak, miért harcolnak egymással”, amikor a történelem folyamán a románok és székelyek sosem harcoltak egymás ellen.

Ha valami igazságtalanság érte őket (székelyeket), akkor az a szászoktól és magyaroktól származott, Vitéz Mihály lobogója alatt együtt harcoltunk. Inkább a történelmet kellene a gyerekeinknek megtanítanunk, mielőtt kővel dobálnánk egymást

 

– fejtette ki a PSD elnöke.

A román miniszterelnök hangsúlyozta: vannak fájdalmas történelmi tények, amin a mai nemzedék már nem tud változtatni, de párbeszéd révén jobb jövőt tud építeni – olyan jövőt, amely elsősorban a tiszteleten, nem pedig a gyűlöleten alapul. Megjegyezte, soha nem fog olyan törvényeket támogatni, amelyek előnyben részesítenék valamely romániai etnikai közösség tagjait.

Vessünk már véget a Székelyföld autonómiájáról szóló ostobaságoknak. Soha nem volt és soha nem is lesz

 

– jelentette ki Románia miniszterelnöke.

Nyitókép: Marcel Ciolacu román kormányfő fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt Bukarestben 2023. július 19-én. Fotó: Benko Vivien Cher / MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda

 

#Külföld#románia#Marcel Ciolacu#székelyföld#székely#autonómia

Címlapról ajánljuk