Külföld

Felfüggesztett börtönre ítélték Sebastian Kurz volt osztrák kancellárt

rtl.hurtl.hu

2024. február 23. 20:20

Hamis tanúzás miatt kapott nyolc hónapot Sebastian Kurz, a kabinetfőnökét hat hónap felfüggesztett börtönre ítélték.

Nyolc hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték pénteken első fokon Sebastian Kurz volt osztrák kancellárt, az Osztrák Néppárt (ÖVP) egykori elnökét egy parlamenti vizsgálóbizottság előtt tett hamis tanúvallomás miatt – írja az MTI.

A bécsi tartományi bíróság bizonyítottnak látta, hogy Kurz nagyobb befolyást gyakorolt a Nemzeti Vagyonkezelő Holding (ÖBAG) felügyelő bizottsága tagjainak a kinevezésében, mint azt a parlamenti testület előtt elismerte. Az ÖBAG kezeli az állami részesedéseket különböző vállalatokban.

Kurz egykori kabinetfőnöke, Bernhard Bonelli ugyanezen vétség miatt hat hónap felfüggesztett börtönt kapott. A törvényszék mindkét esetben hároméves próbaidőt állapított meg és a perköltségek megtérítésére kötelezte a vádlottakat.

Az ítéletet Ausztriában feszülten várták, hiszen az idén parlamenti, tartományi, helyhatósági és európai parlamenti választásokat is tartanak, és az a volt kancellár politikai ellenfeleinek nyújthat muníciót a kampányban.

Egy másik, még vizsgálat alatt lévő ügyben azzal gyanúsítják a volt osztrák kormányfőt, hogy pártelnökké választása érdekében 2016-ban közpénzből finanszírozott népszerűségét növelő sajtómegjelenéseket és kozmetikázott közvélemény-kutatásokat.


Nyitókép: Reuters/Leonhard Foeger

#Külföld#sebastian kurz#ausztria#bíróság#ítélet#hamis tanúzás

Címlapról ajánljuk