Külföld

Lehet-e elnök, aki azt mondja, hogy az 1996-ban elhunyt Francois Mitterrand-nal találkozott? – Gerontokráciára készül Amerika

Ignácz PéterIgnácz Péter

2024. február 20. 13:48

Minden idők legidősebb elnökét fogják megválasztani idén az Egyesült Államokban, akár a demokrata Joe Biden, akár a republikánus Donald Trump nyer. Mindkét jelölt mutatta már a kognitív hanyatlás jeleit, de főként Biden miatt aggódik az amerikai közvélemény, különösen egy friss ügyészi jelentés megállapításai miatt. Utoljára Ronald Reagen újraválasztása előtt volt téma, hogy túl idős, de az egykori elnök mesteri módon vágott vissza a kritikusoknak.

Vajon túl öreg-e Joe Biden – ez a kérdés vált az amerikai politikai élet legnagyobb témájává, miután a múlt héten nyilvánosságra hozták Robert Hur különleges ügyész jelentését, amiben nem javasolt vádemelést Biden ellen az irodájában és a házában talált minősített iratok ügyében. A jelentés ugyanis tartalmazott pár olyan kijelentést, amely kisebb pánikot okozott a Fehér Házban és az amerikai elnök újraválasztásán dolgozó kampánystábban. A különleges ügyész egyebek mellett azt írta a 81 éves elnökről, hogy 

rossz memóriával rendelkező idős ember, (…) nehezen emlékszik az eseményekre, és időnként erőlködnie kell, hogy elolvassa és átadja a jegyzetfüzetébe írt feljegyzéseit. 

Biden a meghallgatásain nehezen emlékezett vissza kulcsfontosságú eseményekre, sőt azt sem tudta pontosan felidézni, melyik évben halt meg a fia, Beau Biden – állt még a jelentésben.

A jellemzés előtérbe helyezte azt a kérdést, amiről a Fehér Ház egészen mostanáig igyekezett nem tudomást venni. Azt, hogy Biden esetleg túl öreg az elnökségre, és mentálisan már nem olyan fitt, hogy megfelelően el tudja látni a világ egyik legnehezebb munkáját. Ezt a képet aztán Bidennek sem sikerült eloszlatnia, amikor a jelentésről tartott sajtótájékoztatón Mexikó elnökeként említette Egyiptom elnökét, rögtön azután, hogy kijelentette, „semmi baja a memóriámnak”. És ez nem az első hasonló eset volt a megelőző napokban:

  • Egy ízben azt mondta, hogy az 1996-ban meghalt François Mitterrand francia elnökkel tárgyalt, összekeverve a halott államfő nevét a jelenlegi francia elnök, Emmanuel Macronéval.
  • Pár nappal később kétszer is közölte, hogy 2021-ben Helmuth Kohl német kancellárral beszélgetett, összetévesztve a 2017-ben meghalt államfő nevét Angela Merkelével.

Ez annyira jól jött Biden kihívójának, Donald Trumpnak, hogy több demokrata politikus is azzal vádolta meg a Trump által ügyésznek kinevezett Hurtöt, hogy a republikánus elnökjelölt megsegítésére tette bele a nagy vihart kavaró mondatokat a jelentésbe. A republikánusok évek óta támadják Bident az életkora miatt, azt állítják, hogy időskori demenciában szenved, szenilis, zavart vénemberként ábrázolják, aki teljesen elveszett, azt sem tudja, hol van. A különleges ügyész jelentése pedig csak megerősítette ezt a képet.

Joe biden életkor idős memória
Joe Biden amerikai elnök 2024. február 13-án, egy állami vacsorán. Fotó: Michael Reynolds/EPA/Bloomberg via Getty Images

A Fehér Ház pedig jól tudja, hogy ez milyen károkat tud okozni. A New York Times cikke szerint az elnöki hivatal jogászai igyekeztek elérni a legfelsőbb ügyésznél, hogy a Biden memóriájáról szóló részeket húzzák ki a szövegből, arra hivatkozva, hogy az nem felel meg a legfelsőbb ügyészség szabályzatának. Az ügyészség azonban ezt nem tette meg.

A jelentés közzététele után a Demokrata Párt azonnal védelmébe vette Bident, és az amerikai televízióknak és lapoknak egymás után kezdtek el nyilatkozni szenátorok, kormányzati tisztségviselők és miniszterek, és igyekeztek megnyugtatni mindenkit, hogy Biden a színfalak mögött határozott, éles eszű, fókuszált, és odafigyel minden apró részletre. Egyben azzal vádolták meg az amerikai médiát, hogy túl nagy figyelmet szentelnek egy olyan kérdésnek, ami csak a politikai újságírók számára fontos, mert a választókat ez olyan nagyon nem érdekli.

A közvélemény-kutatások azonban azt mutatják, hogy a választók igenis aggódnak amiatt, hogy Biden és Trump is túl öreg a világ talán legkimerítőbb pozíciójához.

  • Az Ipsos felmérése szerint az amerikaiak 86 százaléka tartja túl öregnek Bident az elnökségre.
  • Az NBC News kutatása szerint a választók 62 százaléka nagyon, 14 százaléka pedig kevésbé, de aggódik amiatt, hogy Biden nincs megfelelő fizikai és mentális állapotban az elnöki pozíció betöltésére.  
  • A Monmouth Egyetem felmérése pedig arra jutott, hogy a választóknak mindössze 32 százaléka tartja mentálisan és fizikailag alkalmasnak az elnökségre Bident.
  • Egy michigani fókuszcsoportos felmérésben pedig választók – akik nyolc éve Trumpra, négy éve pedig Bidenre szavaztak – szinte teljesen egyöntetűen azt mondták, hogy Bidennek láthatóan romlik a mentális állapota.

Az idén nyáron 78. születésnapját ünneplő Trump mentális egészségével kapcsolatban is felmerülnek aggályok, de kevésbé súlyosak, mint Biden esetében. A fent említett kutatások szerint 62 százalék és 50 százalék között van azoknak az amerikaiaknak az aránya, akik szerint Trump nincs az elnökséghez megfelelő mentális is fizikai állapotban.

Joe biden életkor idős memória
Donald Trump republikánus elnökjelölt egy kampányrendezvényen, 2024 fenruár 14-én. Fotó: Allison Joyce/Bloomberg via Getty Images

Demokrata tisztségviselők – egy sor médiakritikussal együtt – kettős mércét emlegetnek, és azzal érvelnek, hogy a sajtó sokkal nagyobb hangsúllyal számol be Biden botlásairól, mint kellene, miközben Trump hasonló hibákat vét:

  • Orbán Viktort Törökország miniszterelnökeként dicsérte.
  • Összekeverte Nancy Pelosi egykori demokrata házelnököt republikánus előválasztási ellenfelével, Nikki Haley egykori dél-karolinai kormányzóval.
  • Azt állította, hogy a 2016-os elnökválasztáson Barack Obamát győzte le, pedig Hillary Clinton ellen nyert, majd Obamát nevezte a jelenlegi elnöknek.
  • Arra figyelmeztetett, hogy a világ a második világháború felé tart, nem pedig a harmadik világháború felé.
  • A kognitív agyműködését vizsgáló tesztről szólva olyan kérdéseket emlegetett, amelyek nem is szerepeltek a tesztben.
  • Egy videóra vett tanúvallomásában azt mondta, nem emlékszik arra, hogy azt állította, neki van a világon az egyik legjobb memóriája.

A memória becsapós

Az amerikai sajtóban közben újabb és újabb cikkek taglalják, hogy mennyire kell aggódniuk a választóknak a két elnökjelölt látszólagos időskori elbutulása miatt. Az egyebek mellett az NBC-nek, a PBS-nek és a Washington Postnak, a Reutersnek és az NPR-nak nyilatkozó idegorvosok, pszichiáterek, demenciával, memóriával és agyműködéssel foglalkozó szakértők egybehangzóan és határozottan állították, hogy 

a jelöltek által elkövetett hibákból egyáltalán nem lehet következtetéseket levonni mentális állapotukról, és e bakik nem jelentenek okot az aggodalomra.

A szakértők – akik hangsúlyozták, hogy egy ember pontos mentális állapotát több különféle teszt és vizsgálat tudja csak pontosan felmérni, és csak általánosságban tudnak beszélni – teljesen természetes folyamatként említették, hogy idősebb korban nehezebben emlékeznek vissza az emberek nevekre vagy évszámokra, és lassabban tölt be a memóriájuk. Ez azonban egyáltalán nincs hatással döntési és ítélethozatali képességeikre, sőt, minél idősebb valaki, annál nagyobb az élettapasztalata, és annál bölcsebb, aminek köszönhetően jobban átlátja az összefüggéseket, és jobb döntéseket tud hozni.

Biden bajban?

Nagy kérdés, hogy milyen hatással lesznek az elnökválasztás kimenetelére a Biden kognitív képességeivel kapcsolatos aggodalmak. A Biden-kampánynak még kilenc hónapja van arra, hogy meggyőzze a választókat, hogy az elnök képes lesz újabb négy évig ellátni az elnöki feladatokat, illetve kétségeket ébresszen bennük Trump alkalmasságával kapcsolatban. Így egyelőre nehéz megmondani, hogy a két jelölt életkora végül mekkora szerepet fog játszani a választási hajrában és az események alakulásában.

Egy elnökjelölt idős kora legutóbb negyven éve játszott szerepet amerikai elnökválasztásban, amikor Ronald Reagan akkori valaha volt legidősebb elnökként küzdött újraválasztásáért. A demokraták akkor igyekeztek elültetni a választókban, hogy Reagan a szellemi leépülés jeleit mutatja, és már túl öreg az elnökségre.

Ezt a támadást azonban Reagan egy szinte rögtön legendássá vált mondattal semmisítette meg a második elnökjelölti vitán. Kérdésre válaszolva kijelentette, hogy nem hajlandó kampánytémává tenni az életkort:

Nem fogom politikai célokra kihasználni ellenfelem fiatalságát és tapasztalatlanságát.

A hatalmas tapsvihart kiváltó válaszon még demokrata kihívója, Walter Mondale is elnevette magát, és később azt mondta, abban a pillanatban tudta, hogy elvesztette az elnökválasztást.


Nyitókép: Donald Trump és Joe Biden a 2020-as elnökválasztási kampány vitáján. Fotó: Morry Gash-Pool/Getty Images

 

#Külföld#joe biden#donald trump#életkor#memória#agy#kampány#elnökválasztás#amerikai elnökválasztás#elnökválasztás 2024#ma#demencia#amerikai elnök#egyesült államok#időskori elbutulás

Címlapról ajánljuk