Külföld

Gloria Ramirez: a nő, akinek a teste vegyi fegyverré változott

Ignácz PéterIgnácz Péter

2024. február 19. 14:58

A Mérgező Hölgy. Így vált híressé Gloria Ramirez, miután az őt kezelő orvosok és ápolók egymás után lettek rosszul egy kaliforniai kórház sürgősségi osztályán, látszólag a nő testéből felszabaduló mérgező gáz miatt. A vizsgálatok azonban nem találtak semmit. Tudósok végül egy olyan magyarázattal álltak elő, ami talán még megdöbbentőbb, mint maga a rejtély: a nő teste gyakorlatilag vegyifegyver-tartállyá változott. 

Mintha csak az X-Akták egyik része elevenedett volna meg ma harminc éve, 1994. február 19-én a kaliforniai Riverside város egyik kórházában. A rejtélyes eset azzal kezdődött, hogy este negyed kilenckor a mentősök beszállítottak egy mellkasi fájdalmakra panaszkodó, légzési problémáktól szenvedő, félig ájult rákbeteg nőt. 

Nem sokkal később egymás után kezdtek rosszul lenni és elájulni az életéért küzdő orvosok és ápolók. Mintha a nő testéből valamiféle mérgező gáz szabadult volna el a kórteremben.

Gloria Ramirez egy órán belül meghalt, és napokon belül a „Toxic Lady”, azaz a „Mérgező Hölgy” néven vált országosan ismertté, ahogy a rejtélyes eset az országos lapok címlapjára és a tévéhíradók vezető beszámolói közé került.

Furcsa szag, kristályos vér

Elsőként az a nővér ájult el, aki vért vett tőle, miközben az orvosok különböző gyógyszerek beadásával és defibrillátorral próbálták helyreállítani Ramirez leálló szívműködését. A vérvételkor ammóniához hasonló vegyszerszagot lehetett érezni, a nő vérében pedig furcsa, fehér színű, kristályszerű anyagot vettek észre. Az őt kezelő kórházi dolgozók közül többen elmondták, hogy a nő testét valamiféle olajos filmréteg borítja, „mint amit a földön látni a benzinkutakon”, testéből pedig fokhagymaszerű szag áradt.

A nővér után még két orvos ájult el szinte azonnal, majd egymás után kezdtek el rosszullétre panaszkodni a Ramirezzel foglalkozó dolgozók: szédültek, rángatózni kezdtek, alig kaptak levegőt, hánytak. A kórház vezetése ezt látva azonnal vészhelyzetet hirdetett, és elrendelték a sürgősségi osztály kiürítését. A többi beteget a kórház parkolójába szállították, és csak három dolgozó maradt Ramirez mellett, ám az életét már nem tudták megmenteni: 9 óra előtt tíz perccel halottá nyilvánították.

A sürgősségi osztály 37 dolgozója közül végül 23-an lettek rosszul, öten kórházi kezelésre szorultak. Egy nővér tíz napig volt kórházban, légzéskimaradások miatt, a kórház egyik rezidense, Julie Gorchynski – aki mélyet lélegezve szagolta meg közvetlen közelről a nő levett vérét – két hétig volt az intenzív osztályon hasnyálmirigy-gyulladással, hepatitisszel és légzéskimaradással, és több műtéten is átesett aszeptikus combfejnekrózis miatt – ez betegség a combfej egészének vagy egy részének elhalásával jár vérkeringési zavar, érelzáródás miatt.

Ilyet csak egy átkozottul hatékony méreg tud csinálni

ídézte a Discover magazin az oregoni állami egyetem klinikai toxikológusát. Azonban eleinte senki nem tudta megmondani, hogy mi volt ez a méreg, miközben egy egész ország várta tűkön ülve a választ.

Nem találtak semmit

A tévéhíradós stábok már két órával a sürgősségi osztály kiürítése után a helyszínen voltak, és felvették, ahogy a megyei katasztrófavédelem vegyvédelmi ruhába öltözött emberei a parkolóba kigurított hordágyokon fekvő betegek és izgatottan siető kórházi dolgozók között bementek a lezárt épületrészbe. Ott azonban nem találtak semmilyen mérgező anyagot, ami magyarázhatta volna a titokzatos rosszulléteket. A kórház szóvivője három nappal később a sajtónak elmondta, csak annyi biztos, hogy „a ciánt kizártuk”.  

Gloria Ramirez holttestét elővigyázatosságból légmentesen lezárt koporsóba helyezték, és csak hat nappal később vették ki onnan, amikor szigorú biztonsági intézkedések mellett elvégezték rajta a boncolást. 

A holttestet egy külön erre az alkalomra épített, légmentesen lezárt fülkében vizsgálták meg a védőfelszerelésbe öltözött orvosok, akiket gázmaszkot viselő mentőcsapat figyelt, éjfél utánra időzítve a boncolást, amikor csak kevesen vannak a kórházban. Miután végeztek, a két szakértőt a kórház kocsibejáróján mosták le, és 12 órára megfigyelésre bent tartották őket a kórházban.


Ramirez holttestén végül két igazságügyi orvosszakértői vizsgálatot is elvégeztek, a szövetmintákat egy sor neves laboratórium elemezte szerte az országban, de amikor tíz héttel Ramirez halála után nyilvánosságra hozták a jelentést, a hatóságok kénytelenek voltak elismerni, hogy semmilyen magyarázatot nem találtak az esetre. 

A boncolás csak annyit állapított meg, hogy Ramirez halálát a méhnyakrák miatt kialakult veseelégtelenség és szívelégtelenség okozta, nem pedig mérgezés. A szervezetében és a koporsóból vett levegőben ugyanis semmilyen toxikus anyagot nem találtak. Ezzel kizártak egy sor elméletet, ami a rosszullétek magyarázatára felhoztak az eltelt időben. Felmerült, hogy organofoszfát-mérgezés történt, hogy Ramirez esetleg rovarirtót ivott, hogy öngyilkos legyen, és az felelős a rosszullétekért, netán a rák elleni gyógyszerek kipárolgásai, esetleg sztrichnin.

„Elképzelhető, hogy a rejtély örökre rejtély marad” – közölte a boncolási eredmények nyilvánosságra hozatalakor Tom DeSantis megyei szóvivő. Azonban voltak további elméletek, amelyek szerint a rejtélyes méreg a kórház szellőzőrendszerén keresztül vagy a csatornahálózatból érkezett, és még olyan vad teóriák is napvilágot láttak, amelyek szerint az épületbe titkos kábítószerlabor működött, és az okozta a rosszulléteket.

A kaliforniai munkavédelmi hatóság vizsgálata, aminek eredményeit szeptemberben hozták nyilvánosságra, ezt is kizárta. Hiába nézték át az épület szellőző- és fűtésrendszerét, csatornahálózatát, és a vegyianyag-tárolókat, nem találtak semmit. Közben a kaliforniai egészségügyi minisztérium nyomozása arra jutott, hogy a legvalószínűbb magyarázat a tömeghisztéria, amit egy szag válthatott ki.

A jelentés egyik készítője ugyanakkor egyetértett azzal, hogy ez nagyon szokatlan lenne kórházi, különösen a stresszes helyzeteket jól kezelő sürgősségi osztályos dolgozóknál. Ana Maria Osorio a Washington Postnak mégis azt mondta, hogy ez marad a legjobb magyarázat, hacsak nem találnak a boncolási mintákban mérgező vegyületet.

Vegyi fegyverré változott?

Egy neves laboratórium végül egészen rendkívüli magyarázattal állt elő. Az eredetileg atomfegyverek fejlesztésével foglalkozó kaliforniai Lawrence Livermore nemzeti laboratóriumban létesített törvényszéki központ Ramirez szövetmintáiban egy olyan anyagot talált, ami alapján 

arra jutottak, hogy a nő testében különös véletlenek összejátszásával egy vegyi fegyverként is használt méreg keletkezett.

Jelentésük szerint a nő a zsíroldóként is ismert DMSO-t használhatott házi gyógymódként a rák okozta fájdalmak enyhítésére, ami megmagyarázná a bőrét borító olajos réteget. Amikor a mentőben és a kórházban oxigént kapott, a vegyülethez oxigénatomok kötődtek, majd amikor a defibrillátorral kiütötték, újabb oxigénatomok csatlakoztak, és ez végül egy erősen mérgező anyagot eredményezett, ami a vérben kristályformában jelenhet meg. Amikor pedig levették a vérét, a méreg gáz formájában a levegőbe került, majd nyom nélkül elpárolgott. Ez az anyag a szédülést és a hányást leszámítva a kórházi dolgozók által említett húsz különböző tünet mindegyikét megmagyarázná.

Teli volt élettel

A körülötte kialakult hisztéria miatt családja végül csak száz nappal a halála után tudta eltemetni Ramirezt, akiről csak pár nappal korábban tudhatták meg, hogy mi is okozta halálát. Az utolsó pillanatig még az is kétséges volt, hogy nyitott koporsóban búcsúzhatnak el tőle: a hatóságok még egy héttel a temetés előtt is meg akarták tiltani koporsójának kinyitását, félve egy esetleges újabb mérgezéstől. 

A nagy sajtófigyelmet kapott temetésen legalább tíz televíziós stáb és fotóriporterek sora jelent meg, akik a család kérésére távol maradtak a szertartástól. A Mérgező Hölgy néven ismertté vált Ramirezt száz rokona és barátja búcsúztatta. Testvére, Maggie Ramirez García a New York Times riporterének azt mondta, szörnyű érzés volt, hogy testvérét mindenki méregező szörnyetegnek tartja, miközben

valójában szeretetreméltó ember volt, teli élettel.

Nyitókép: Illusztráció. Fotó: GettyImages

#Külföld#gloria ramirez#toxic lady#kórház#mérgezés#rejtély#kalifornia#egyesült államok#ma

Címlapról ajánljuk