Külföld

Magyarország újra vétózhat egy szankciós csomagot, egyedüliként

rtl.hurtl.hu

2024. február 15. 12:53

A magyar kormány akadályozza a tárgyalásokat.

A Portfolio a Politico alapján azt írja, hogy az orosz-ukrán háború második évfordulójához közeledve az Európai Unió egy újabb Oroszország elleni szankciós csomagot tervez, de annak sorsa egyelőre kétséges, mivel a magyar kormány miatt megrekedtek a tárgyalások.

A lap cikke szerint a magyar kormány akadályozza a tárgyalásokat, kifogásolva az atomenergia területén bevezetendő korlátozásokat, ami azért érdekes lépés, mert a hivatalos listán ilyen szankciócsomagról szóló terv még nem is szerepelt.

Az Orbán-kormány több időt kért a csomag kiértékelésére, ami boríthatja a február 24-i elfogadási határidőt. A csomag exporttilalmakat tartalmaz egyes vállalatokkal szemben, akik a technológiai termékek exportjára vonatkozó szankciókat eddig kijátszották.

Külön fejlemény, hogy Észtország, Lettország és Litvánia – annak ellenére, hogy az ukrajnai konfliktus miatt az EU szankcióinak határozott támogatói – a jelentések szerint nehézségekkel küzd az Oroszországgal és Fehéroroszországgal közös 1600 kilométeres határuk ellenőrzésével – teszi hozzá a lap.

Megjegyzik, hogy a balti határátkelők épp ezért fontos célpontokká váltak azok számára, akik a potenciálisan katonai célú árukra, valamint az olyan luxuscikkekre, mint az autók, vonatkozó szankciókat próbálják kijátszani.

Legutóbb egyébként Orbánék nem tudták megakasztani az uniós döntéshozatalt, ezzel az RTL Híradója is foglalkozott:


Nyitókép: Thierry Monasse/Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#szankció#vétó#magyarország#oroszország

Címlapról ajánljuk