Külföld

Keresik az új NATO-főtitkárt, akár Orbán Viktor ellenfele is lehet az

rtl.hurtl.hu

2024. február 14. 18:38

Nem titok, hogy Mark Rutte érdeklődik a tisztség iránt.

Idén távozik a NATO főtitkári posztjáról Jens Stoltenberg. Mint korábban írtuk, többen is versenybe szálltak a tisztségért, köztük Krišjānis Kariņš lett külügyminiszter, Kaja Kallas észt miniszterelnök és Mark Rutte volt holland miniszterelnök, utóbbit pedig a nagyobb NATO-tagállamok, köztük az Egyesült Államok, Németország és Franciaország is szívesen látná a szövetség élén.

Az Amerikai Egyesült Államok NATO-nagykövetét, Julianne Smith-t keddi sajtótájékoztatóján a holland ANP hírügynökség tudósítója kérdezte arról, hogy ezekben a kihívást jelentő időkben nem lenne-e jó minél hamarabb bejelenteni Stoltenberg utódját, és jó jelölt lehetne-e Mark Rutte.

A nagykövet erre azt válaszolta, hogy a szövetség nagyon hálás Stoltenbergnek évtizedes szolgálatáért, utódjának kiválasztása pedig folyamatban van, és abban érdekeltek, hogy már akár az első negyedévben lezáruljon ez a folyamat. Smith hozzátette, nincs mit mondania arról, hogy ki lesz az a személy, akit kiválasztanak, de nem titok, hogy Rutte érdeklődik a tisztség iránt, így vele is számolnak.

De ez egy jelenleg is zajló folyamat, és arra számítok, hogy a következő hónapokban megoldás fog születni

– jelentette ki.

Mint korábban írtuk, holland miniszterelnökként Mark Rutte számított Orbán Viktor egyik legádázabb uniós kritikusának. A magyar miniszterelnök 2020-ban az uniós pénzekről zajló vitában azt mondta róla:

Tegyük világossá: ha nem jön létre a megállapodás, az nem miattam lesz, hanem a holland fickó miatt.


Nyitókép: REUTERS/Johanna Geron

#Külföld#nato#NATO-főtitkár#Mark Rutte#jens stoltenberg

Címlapról ajánljuk