Külföld

Orbán szerint Ukrajnának ütközőzónának kéne lennie a Nyugat és Oroszország között

rtl.hurtl.hu

2024. február 11. 11:47

Egy beszélgetés során beszélt erről a magyar miniszterelnök.

Orbán Viktor szerint az az állítás, hogy az ukránok Európát védenék, nem állja meg a helyét, mivel szerinte nem képesek teljes biztonságot biztosítani a kontinens nyugati felének. A miniszterelnök Wolfgang Schüssellel folytatott beszélgetés során hangsúlyozta, hogy az ukrán államnak ütközőövezetként kellene működnie Oroszország és a Nyugat között, mindezt megfelelő biztonsági garanciákkal teljesítve, írja az előfizetés fejében elérhető hvg360.

Orbán szerint ha Kijev nem képes betölteni ezt a szerepet, elveszítheti területét, mivel Moszkva ismételten támadni fogja. A politikus kizárja annak lehetőségét, hogy az EU és a NATO tagjaként tolerálnának egy olyan államot, amellel Oroszország háborúban áll

Orbán véleménye szerint az ukránok nem nyújtanak pótlólagos biztonságot, mivel a NATO-ban szereplő országok már biztosítják a kontinens nyugati részének védelmét. Azt is megjegyzi, hogy a veszélyt nem Oroszország megbízhatatlansága, hanem az Európa gyengesége jelenti.

Orbán hangsúlyozza az erődemonstráció szükségességét az oroszokkal való tárgyalások során, és szerinte az EU-nak nagyobb szerepet kellene adnia a tagállamok szuverenitásának és nemzeti önrendelkezésének az imperialista tendenciák ellenében.

A miniszterelnök szerint Európa nem lenne képes elegendő fegyvert szállítani az ukránoknak, és ezért sürgősen párbeszédet indítványozni a fegyvernyugvásról. Ugyanakkor Orbán azt is javasolja, hogy egyidejűleg tárgyaljanak Kijev uniós és NATO-tagságáról is. Véleménye szerint Magyarországnak alternatívát kellene javasolnia az EU jelenlegi modelljével szemben, amely a központosításra összpontosít.

Orbán aggodalmát fejezi ki amiatt, hogy Oroszország és az Egyesült Államok biztonsági megállapodást köthet a feje fölött, és hangsúlyozza, hogy a világgazdaság súlypontja Ázsiába tevődik át. A miniszterelnök szerint korszakváltásnak vagyunk tanúi, és a Nyugat vezető szerepének vége felé járunk.

Orbán elismeri, hogy nehezen talál közös hangot az amerikai demokratákkal, mivel számára az a fontos, hogy a magyar érdekek érvényesüljenek. Az interjút azzal zárja, hogy Szerbiát viszont sürgősen fel kell venni az EU-ba, különben az ország más szövetségeseket találhat, például Kínát.

Nyitókép: Fernando Gens / picture alliance via Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#oroszország#ukrajna#ütközőzóna

Címlapról ajánljuk