Külföld

Az amerikai szenátus visszadobta a törvényjavaslatot, egyelőre nem kapnak több pénzt az ukránok

rtl.hurtl.hu

2024. február 8. 6:41

Csütörtökön újra megpróbálják.

Szerdán az amerikai szenátus elutasított egy 118 milliárd dolláros, kétpárti határ- és nemzetbiztonsági törvényjavaslatot. A javaslatban szerepelt egy Ukrajnának és Izraelnek szánt segélycsomag is. A vitához legalább hatvan szavazat kellett volna, de végül csak 49 szenátor támogatta, míg 50 ellenében szavazott, közölte a Guardian. 

A republikánusok többsége ellenezte a törvényjavaslatot, kifogásolva, hogy az nem foglalkozik eléggé az amerikai-mexikói határ problémáival, ahol tavaly rekordmennyiségű illegális határátlépés történt. A demokraták közül öt tag is elutasította a javaslatot, aggodalmukat fejezve ki a határbiztonsági intézkedések és az Izraelnek nyújtott többletfinanszírozás miatt.

Miután nem ment át a javaslat, megpróbáltak egy csak külföldi segélycsomagról szóló tervezetet elfogadtatni, de ebben sem sikerült megegyezni. A törvényjavaslat végül csak 58 támogató szavazatot kapott a szükséges 60 helyett. A szenátus elnöke, Chuck Schumer bejelentette, hogy csütörtökön újra összeülnek, hogy szavazzanak.

A kétpárti javaslat új hatásköröket adott volna az elnöknek a határvédelem terén, és tartalmazott volna egy 60 milliárd dolláros katonai támogatást Ukrajnának, 14 milliárd dolláros biztonsági támogatást Izraelnek, valamint 10 milliárd dolláros humanitárius segélyt az ukrajnai, gázai és ciszjordániai háborúk által sújtott civileknek.

Nyitókép (illusztráció): Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#izrael#ukrajna#usa#segély#szenátus#határvédelem

Címlapról ajánljuk