Külföld

Washingtonnak kezd fogyni a türelme a magyar kormánnyal szemben

rtl.hurtl.hu

2024. február 7. 20:10

A NATO-tagállamok vezető biztonsági tisztviselői figyelmeztették Magyarország képviselőjét, hogy ne hátráltassák tovább Svédország csatlakozását a szövetséghez.

Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó bejelentette: ő és NATO-beli kollégái szerdán figyelmeztették Magyarországot, hogy ne hátráltassa tovább Svédország csatlakozását a szövetséghez, és jelezte, hogy Washington türelmének is vannak határai.

Az AP hírügynökség emlékeztet, hogy a Fidesz 2022 júliusa óta késlelteti a svéd NATO-csatlakozást, arra hivatkozva, hogy svéd politikusok hazugságokat terjesztenek a magyar demokrácia állapotáról, legújabban pedig elvárják, hogy a svéd miniszterelnök jöjjön Magyarországra.

A NATO-tagállamok vezető biztonsági tisztviselői Brüsszelben üléseztek. A találkozó után Sullivan elmondta, hogy közvetlenül szólították meg Magyarország képviselőjét, és nyomatékosították, hogy hitelesség és elkötelezettség kérdése, hogy a magyar parlament megtegye a megfelelő lépéseket a svéd csatlakozás ratifikálására.

Elmondta azt is, hogy az Egyesült Államok közelről figyeli a fejleményeket, de reméli, hogy a nagyon közeli jövőben konstruktív megoldás születik.

Nyitókép: REUTERS/Violeta Santos Moura/File Photo

#Külföld#nato#svédország#svéd nato-csatlakozás#jake sullivan#amerikai egyesült államok

Címlapról ajánljuk