Külföld

Nagyon rossz hírt kapott Donald Trump: nem védi immunitás

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. február 6. 16:38

Donald Trumpot nem védi elnöki mentelmi jog, ami a 2021. január 6-i puccskísérlethez vezető döntéseit illeti – így döntött a szövetségi fellebbviteli bíróság.

Egy szövetségi fellebbviteli bíróság kedden úgy döntött, hogy Donald Trump nem mentesülhet a vádemelés alól az elnöksége alatt elkövetett, a 2020-as választási eredmények megfordítása érdekében elkövetett állítólagos bűncselekmények ügyében, írja a CNN.

Az ítélet komoly csapást jelent Trump eddigi védekezésére abban a büntetőügyben, amelyet Jack Smith, az igazságügyi miniszter által kinevezett különleges ügyész indított ellene.

A vád szerint Trump tudatosan hazudta a 2020-as elnökválasztás után, hogy ő nyerte a választást. Ezen túlmenően Trump a 2021. január 6-i tüntetések jelentette káoszt arra próbálta felhasználni, hogy késleltesse a választások eredményének hivatalos jóváhagyását a Kongresszusban. A vád szerint Trump bűnszövetkezetben követett el csalást az Egyesült Államok ellen.

A volt elnök a vádakat visszautasítva mostanáig azzal érvelt, hogy a Smith által ellene felrótt magatartás része volt hivatalos elnöki feladatainak, és ezért az elnöki mentelmi jog megóvja őt a büntetőjogi felelősségtől. Trump elnöki immunitásról szóló indítványát most elvetette a szövetségi fellebbviteli bíróság. A háromtagú testület döntése egyhangú volt.

„Ebben a büntetőügyben Trump volt elnök Trump állampolgárként szerepel, mint a többi vádlott. A mentelmi jog, amely megvédhette őt az elnöki tisztség alatt, nem védi ezzel a vádemeléssel szemben” – írta a bíróság. A bírák határozottan visszautasították Trump állítását, miszerint ha ellen vádat emelnek, az minden leendő elnök kezét megkötné.

Olyan döntést hozott az amerikai bíróság, aminek Donald Trump nagyon nem örül
Trump közösségi oldalán azt írta, hogy minden hivatalából leköszönő elnököt azonnal eljárás alá vonhat a szembenálló párt, ha nem védené az elnöki immunitás

Trump jogi csapata ezek után közvetlenül a Legfelsőbb Bírósághoz fellebbezhet az ítélet ellen, vagy a fellebbviteli bíróságon kérheti a döntés felülvizsgálatát, ami azt jelenti, hogy az ügyet újratárgyalják.

Trump számára ez a második nagyon kevdezőtlen bírósági ítélet két héten belül. Január 27-én több mint 83 millió dollár – azaz átszámítva közel 30 milliárd forint – kártérítés fizetésére kötelezte a New York-i bíróság egy rágalmazási ügyben a volt elnököt azért, mert nyilvánosan hazugságnak nevezte, hogy szexuálisan zaklatott volna egy újságírónőt – márpedig ezt korábban egy bíróság bizonyítottnak találta:


Nyitókép: Erik McGregor/LightRocket via Getty Images

 

#Külföld#egyesült államok#donald trump#vádemelés

Címlapról ajánljuk