Külföld

Antifa-ügy: nem avatkozik be az olasz kormány

rtl.hurtl.hu

2024. február 6. 9:46

Az olasz kormány nem avatkozik be a Budapesten bebörtönzött olasz antifasiszta tanárnő ügyébe.

Antonio Tajani olasz külügyminiszter és Carlo Nordio igazságügy-miniszter hétfő este közös közleményben hangsúlyozták: tiszteletben tartják Magyarország szuverenitását, és nem avatkoznak bele az itthon letartóztatásban lévő olasz szélsőbaloldali antifa-aktivista ellen indított eljárásba, így nem kezdeményezik a házi őrizetbe helyezést sem – írja az MTI.

Az együttes közleményt azt követően adták ki, hogy a két miniszter külön-külön fogadta a Budapesten letartóztatásban levő olasz állampolgár, Ilaria Salis édesapját, Roberto Salist és a fogvatartott ügyvédjét, Eugenio Lascót. A tárcavezetők figyelemmel kísérik Salis ügyét, elkötelezettek a vád alá helyezett olasz állampolgárok jogainak tiszteletben tartatása iránt, de leszögezték:

minden állam jogi önállósággal rendelkezik, nem avatkozhatnak bele az eljárásba.

Az antifa-ügy vádlottjának édesapja és ügyvédje azt szerették volna, hogy a nőt Olaszország budapesti nagykövetségén helyezzék házi őrizetbe, amíg tart a tárgyalás le nem zárul. Az olasz hatóságok szerint azonban ez a külföldi igazságügyi szervek számára elfogadhatatlan lenne. Tajani hangsúlyozta: Giorgia Meloni miniszterelnök személyesen egyeztetett az ügyben Orbán Viktor kormányfőnél, ő maga pedig Szijjártó Péter magyar külügyminiszterrel.

Nordio úgy látta, a vádlott védelmének kell szorgalmaznia a házi őrizetet, amelyet az esetleges büntetőítéletet követően Salis olaszországi börtönbe való áthelyezése követhet. Az ügyvéd szerint a miniszterek kizárták annak lehetőségét, hogy Salist az eljárás lezárulása előtt Olaszországban helyezzék házi őrizetbe. Tajani hozzátette, február 8-án tart parlamenti beszámolót tart majd a Salis-ügyről.

Mint arról beszámoltunk, hatalmas port kavart a Budapesten bebörtönzött olasz antifasiszta tanárnő ügye Olaszországban. Az Olaszországban élő magyar író, Péterfy Gergely a Reggeliben nemrég arról beszélt, hogy az olasz tévénézőket sokkolta ez a bánásmód, amiben a nő részesült, és ehhez hasonlót csak Teheránból vagy Afrikából 


laria Salis korábbi védője, Sánta Szabolcs Miklós pedig arról beszélt, hogy semmi nem indokolta, hogy az 55-60 kilós tanárnőt kéz- és lábbilincsben szállítsák az előkészítő ülésre.


Nyitókép: RTL Híradó

#Külföld#olaszország#antifa-per#antifa támadás#olasz#aktivista#ilaria salis

Címlapról ajánljuk