Külföld

Keresik a román Orbán Viktort, aki odacsap az asztalra

Tasi AnnabellaTasi Annabella

2024. február 4. 13:03

Romániában követendő modellnek látják Orbán Viktor politikáját, sokan egy hasonlóan „keménykezű”, „nacionalista” vezetőre vágynak, aki képes Brüsszelben az asztalra csapni. A Deutsche Welle publicistája írt elemzést a magyar miniszterelnök romániai népszerűségéről.

2024. választási „szuperév” lesz Romániában: összesen négyszer szavazhatnak az állampolgárok, egyebek közt az államfő személyéről is. Romániában azonban nincsenek kiemelkedően népszerű politikusok – írja az év elején megjelent elemzésében Sabina Fati, a Deutsche Welle román publicistája, aki a román vezető politikusok és Orbán Viktor között vont párhuzamot.

Marcel Ciolacu szociáldemokrata (PSD) pártelnök és román miniszterelnök kedveltsége mintegy 30 százalék, a szélsőjobboldali és nacionalista nézeteiről hírhedté vált George Simion, az AUR vezetőjének népszerűsége pedig 20 százalék körüli.

Ehhez képest Orbán Viktor népszerűsége kiemelkedik a többi magyar politikushoz képest.

Úgy tűnik, egy ilyen modellre vágynak a románok is: egy keménykezű, a nacionalista nézeteit felvállaló vezetőre, aki kész a levegőbe repíteni az Európai Uniót, elvenni a gazdag multiktól és adni a szegényeknek

– olvasható a DW publicistájának elemzésében. 

A szerző hozzáteszi, mind a román miniszterelnök, mind George Simion próbálja lemásolni Orbán Viktort, de a PSD-elnök nem elég bátor ahhoz, hogy nyíltan felvállalja az illiberalizmust, az AUR vezetőjének pedig nincs elég hatalom a kezében.

Ennek ellenére Simion Románia Orbán Viktorának gondolja magát, mert szerinte pártja és a Fidesz ugyanazt az ideológiát képviseli – az AUR elnöke ezt még 2021-ben mondta az Azonnalinak.

Romániában jó szemmel nézik, hogy Orbán Viktor Brüsszelben felfedi nacionalizmusát, ugyanis az EU-csatlakozási tárgyalásokkor számos frusztráció gyűlt össze az emberekben, mert úgy érezték: Bukarest nem alkudozott kellőképpen, csak elfogadta az európai technokraták döntését. Emellett sokan megaláztatásként élik meg, hogy Romániának egy évtized alatt sem sikerült csatlakoznia a schengeni övezethez.

Szeretnének ők is egy vezetőt, aki odacsap az asztalra Brüsszelben, és nem a televízióban, hanem a nagyhatalmak vezetői mellett harcol a hazájáért 

– derül ki az elemzésből.

A DW szerzője arra számít, hogy a választási „szuperévben” populista és nacionalista válaszaik lesznek a román jelölteknek a társadalomban felgyűlt elégedetlenségre, és a szegény réteg a szélsőségek irányába fordulhat.

A régióban Szlovákiában is hasonlóan gondolkodnak Orbán Viktorról. Robert Fico régi-új szlovák kormányfő nemrég Budapesten azt mondta: az átlagemberek között nagyon népszerű politikus, mert országa nemzeti érdekeiért harcol és kiáll a hazája szuverenitása mellett.

Januárban több tízezren tüntettek Szlovákia nagyvárosaiban Robert Fico kormánya ellen, mert szerintük Orbán Viktor példáját követve lebontaná a jogállamot.


Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

#Külföld#románia#orbán viktor#deutsche welle#népszerűség#ma

Címlapról ajánljuk