Külföld

„Fasisztáknak nincs foci” – összefogtak a berlini szurkolók a szélsőjobb ellen

rtl.hurtl.hu

2024. február 4. 15:03

Több mint harminc klub és szurkolói csoport csatlakozott hivatalosan a 150 ezres tüntetéshez.

Mintegy 150 ezer ember vonult szombaton az utcákra Berlinben, hogy tiltakozzon a Németországban széles körben szélsőjobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) párt ellen. 

A Deutsche Welle szerint tömegben ott tüntettek a berlini futballszurkolók is, olyan transzparenseket tartva, „fasisztáknak nincs foci!” és „a futball üdvözli a menekülteket”.

David Hoffmann – aki a Gesellschaftsspiele nevű szervezet tagja – a csatornának elmondta, 30 szervezet, többségükben futballklubok és szurkolói csoportok hivatalosan is csatlakoztak a tiltakozáshoz, de a szombati tüntetésen ennél jóval többen képviseltették magukat.

„Szerintem fontos, hogy most mindenki felszólaljon a szélsőjobboldal ellen, mert ez egy döntő pillanat. A sportnak és különösen a labdarúgásnak pedig ki kell állnia, mert olyan sok ember jön össze focizni és focit nézni” – mondta Hoffmann.

Az AfD elleni tüntetéshullám már negyedik hete tart országszerte. Szombaton a főváros mellett hasonló demonstrációkat tartottak Drezdában, Freiburgban, Augsburgban, Krefeldben és Hannoverben is.

A tiltakozások azután robbantak ki, hogy januárban kiderült: az AfD két magas rangú képviselője részt vett egy olyan rendezvényen, amelyen egyebek között bevándorló hátterű német állampolgárok tömeges kitoloncolásának tervéről tanácskoztak.


Nyitókép: Reuters/Fabrizio Bensch

#Külföld#berlin#foci#szurkolók#tüntetés#AFD#szélsőjobb#németország

Címlapról ajánljuk