Külföld

Meghalt az utolsó olasz trónörökös

rtl.hurtl.hu

2024. február 3. 17:50

Viktor Emánuel 86 éves volt.

Nyolcvanhat éves korában meghalt szombaton Savoyai Viktor Emánuel, Olaszország utolsó trónörököse, Nápoly hercege, II. Umberto olasz király fia, írja az MTI. Viktor Emánuelt családja körében, Genfben érte a halál, tudatta közleményében a Savoyai-ház, amely 1861 és 1946 között uralkodott Olaszországban.

Az olaszok 1946 júniusában népszavazáson határoztak arról, hogy eltörlik a monarchiát, és létrehozzák az Olasz Köztársaságot. Sokan nehezteltek a királyi családra amiatt, hogy támogatta Benito Mussolini fasiszta diktátort a második világháború előtt és alatt, illetve amiatt is, hogy tagjai 1943 őszén elmenekültek Rómából az Olaszország egy részét megszálló német katonák elől.

A háború utáni olasz alkotmány kezdetben arról is rendelkezett, hogy a Savoyai-ház férfi leszármazottai nem léphetnek az Olasz Köztársaság területére. Ezt a tilalmat 2002-ben törölték el, Viktor Emánuel, illetve egyetlen fia, Emánuel Filibert akkor térhetett vissza Olaszországba. Emánuel Filibert azonban azóta lemondott a trónról.

Viktor Emánuel ellen 1978-ban eljárás indult egy német fiatalember korzikai meggyilkolásával összefüggésben, az ügyben végül felmentették.

Nyitókép: Manwełw / Wikimedia Commons

#Külföld#olasz#trón#örökös#herceg#nápoly#gyász

Címlapról ajánljuk