Külföld

Több hónapos fogság után szabadon engedték Indiában a versenygalambot, amiről azt hitték, hogy kínai kém

rtl.hurtl.hu

2024. február 1. 18:54

Árnyékra vetődtek, mégsem a kínaiaknak kémkedett szegény állat.

Indiában nyolc hónapig tartó rendőrségi fogva tartás után tisztázták és szabadon engedték azt a versenygalambot, amelyről kezdetben azt feltételezték, hogy a kínai hírszerzés kémgalambja, közölte a Press Trust of India hírügynökség az MTI szerint.

A Tajvan szigetéről elkóborolt versenygalambot májusban fogták be az indiai hatóságok Mumbai kikötőjében. A hatóságok kezdetben a madár lábaira rögzített gyűrűk, és a bennük elrejtett, kínai írásjelekkel írt szöveg miatt azt feltételezték, hogy a galamb a kínai hírszerzésnek „dolgozik”, vagyis kémek közötti üzeneteket szállít.

Miután a hatóságok meggyőződtek arról, hogy átlagos és ártatlan szárnyassal, egy tajvani versenygalambbal állnak szemben, a rendőrség engedélyével a madarat először egy mumbai állatklinikára, majd menhelyre szállították át, ahol végül szabadon engedték.

Nem ez az első eset, hogy az indiai fegyveres erők kémgalambnak hittek egy versenygalambot. Legutóbb 2020-ban egy Pakisztánból átrepült rózsaszín „kémgalamb” okozott konfliktust Indiával, amelyről szintén kiderült, hogy versenyre készülés közben véletlenül lépte át a két ország határát.

Nyitókép: Getty Images

#Külföld#kína#india#kém#galamb#tajvan#fogság

Címlapról ajánljuk