Külföld

Több mint 1000 svéd zenész követeli, hogy tiltsák ki Izraelt az Eurovíziós Dalfesztiválról

rtl.hurtl.hu

2024. január 30. 7:23

A gázai háború miatt.

Nyílt levélben követelik svéd zenészek, hogy a gázai háború miatt tiltsák ki Izraelt az idei Eurovíziós Dalfesztiválról, amelynek Svédország ad otthont, írja a Guardian.

A lap szerint több mint 1000 svéd előadó szerepel az aláírók között.

A nyílt levél az Aftonbladet svéd napilapban jelent meg. Az aláíró zenészek azt írják: Izrael részvételének engedélyezésével a dalfesztivál mögött álló European Broadcasting Union látványosan kettős mércét alkalmaz és ezzel aláássa a szervezet hitelét.

Az aláírók azt írják; „az a tény, hogy az olyan országok, amelyek a humanitárius jogok fölé helyezik magukat, részt vehetnek nemzetközi kulturális eseményeken, trivializálja a nemzetközi törvények megszegését, egyszersmind láthatatlanná teszi az áldozatok szenvedését”.

Az aláírók között olyan nemzetközileg is sikeres előadók találhatók, mint Robyn, Fever Ray, a First Aid Kit duó, Eric Saade valamint Malena Ernman, aki Greta Thunberg édesanyja, írja a lap.

Emlékeztetnek rá: korábban finn és izlandi zenészek  is kiadtak egy hasonló tartalmú nyílt levelet, amelyet 1400-an írtak alá.

Az European Broadcasting Union (EBU) válaszában hangsúlyozta a rendezvény politikamentes jellegét és ezzel magyarázzák, hogy nem fogják kitiltani Izraelt. 

2022-ben az EBU kitiltotta Oroszországot: akkor azzal érveltek, hogy az orosz részvétel rossz hírbe keverné a rendezvényt. 2021-ben Fehéroroszországot tiltották ki, emlékeztet a Guardian.

Nyitókép: Ruslan Kanuka / Ukrinform/Future Publishing via Getty Images

#Külföld#svédország#euróvíziós dalfesztivál#tiltás#gázai-övezet#háború

Címlapról ajánljuk