Külföld

Xavier Bettel: Orbán Viktor kivonulása az unió történetének legdrágább WC-szünete volt

rtl.hurtl.hu

2024. január 24. 12:12

Hosszú interjút adott a Reutersnek a volt luxemburgi miniszterelnök, amiben egyebek mellett beszélt arról is, hogy Orbán Viktor hogyan zsarolja az EU-t.

Xavier Bettel luxemburgi külügyminiszter, volt miniszterelnök interjút adott a Reutersnek, amiben meglehetősen sokat beszélt Orbán Viktor EU-s ügyekben tanúsított magatartásáról, különös tekintettel az Ukrajnának szánt támogatások vétójáról esett szó. 

Bettel azt mondta Orbánról, hogy jól ismeri a magyar miniszterelnököt, és tudja, hogy nem lesz könnyű meggyőzni.

Legutóbb is nehezen sikerült egyezményt kötni. Egészen pontosan úgy, hogy Orbán Viktor szavazás közben elment WC-re. Ez volt az Európai Unió legdrágább technikai szünete, ha jól emlékszem. És ezzel az a baj, hogy kívülről nézve egyesek számára az volt az üzenet, hogy »megkaphatod a támogatási pénzeket, ha cserébe egy fontos pillanatban elmész WC-re«. Véleményem szerintem ez nem jó üzenet

– mondta Xavier Bettel, aki az Ukrajnának szánt támogatások kapcsán óvatosságra int.

„Nagyon óvatos vagyok, mert korábban büntetőügyvéd voltam. Amikor valamit elvettünk valakitől, mindig jogi döntés született, soha nem politikai. Egy politikai döntés után pedig még mindig lehet jogi döntést hozni” – mondta. El is magyarázta, hogy pontosan mire gondol:

Képzeljük el, hogy politikailag eldöntjük, hogy milliárdokat adunk Ukrajnának, és fél év múlva születik egy jogi döntés, amely szerint nem támogathatjuk őket. Ki fogja ezt a pénzt visszafizetni?

– vetette fel Bettel. 

A politikus hangsúlyozta, hogy az EU-nak saját érdekében is segítenie kell Ukrajna gazdaságát, mivel a 27 tagállamú blokk úgy döntött, hogy keleti szomszédja egyszer csatlakozni fog mint tagállam. Az előző EU-csúcson, decemberben, Orbán Viktor kiment a teremből, hogy a többi 26 vezető eldöntse, elindulhatnak-e a csatlakozási tárgyalások Kijevvel. Így a magyar fél erőteljes ellenzés mellett formailag nem blokkolta a döntést. 

Orbán Viktor kivonulásával az RTL Híradója is foglalkozott:


Nyitókép: Orbán Viktor miniszterelnök és Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnök 2023. július 17-én, Brüsszelben. Fotó: Benko Vivien Cher/Miniszterelnöki Sajtóiroda/MTI

#Külföld#xavier bettel#orbán viktor#wc#szünet#ma#ukrajna#orosz-ukrán háború#európai unió

Címlapról ajánljuk