Külföld

Lezuhant egy orosz katonai szállítógép, az oroszok szerint ukrán hadifoglyokat, az ukránok szerint rakétákat szállított

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. január 24. 13:00

Az Il-76-os balesetének körülményei tisztázatlanok, az oroszok arra utalgatnak, hogy az ukránok lőhették le a gépet.

Lezuhant szerda reggel egy Il-76 típusú katonai szállítógép az oroszországi Belgorod régióban, az előzetes adatok szerint a fedélzetén 63-an vesztették életüket. Erről az Ukrinform számolt be az orosz 112 Telegram-csatornára hivatkozva.

A repülő törmelékei nagy területen szóródtak szét, a becsapódás helyszínét az orosz katonaság elkerítette.

Az orosz védelmi minisztérium később azt közölte, hogy a hatfős személyzeten kívül a gép fedélzetén 65 ukrán hadifogoly és 3 fogolykísérő tartózkodott. A tárca szerint a hadifoglyokat fogolycserére szállították, írja az MTI.

Andrej Kartapolov, az orosz parlament alsóháza védelmi bizottságának elnöke szerint három nyugati gyártmányú rakéta találta el az ukrán hadifoglyokat szállító repülőgépet, és majd a vizsgálat során kiderül, hogy a gépet amerikai Patriot vagy német IRIS-Ts rakéták semmisítették-e meg.

Az ukrán hatóságok egyelőre nem kommentálták a történteket, a hadifoglyok cseréjét koordináló parancsnokság arra kért mindenkit, hogy tartózkodjanak az ellenőrizetlen információk terjesztésétől.

A koordinációs törzs hangsúlyozta, hogy az ellenség aktívan hajt végre Ukrajna ellen irányuló speciális információs műveleteket, amelyek célja az ukrán társadalom destabilizálása, írja az Ukrinform.

Az ukrán légierő későbbre ígért az Il-76-os lezuhanásával kapcsolatos információkat. Az ukrán hadsereghez közel álló források szerint az orosz légierő nem hadifoglyokat, hanem S-300 légvédelmi rakétákat szállított ezzel az Il-76-os repülőgéppel. A Belgorod térségébe telepített S-300-as rakétákat Ukrajna határ menti régiói elleni tömeges légitámadásokhoz használják.

A repülőgép lezuhanásáról, felrobbanásáról, valamint a roncsokról videók és fotók is jelentek meg az orosz Telegram-csatornákon. A hivatalos orosz álláspontot egyelőre semmilyen független forrás nem támasztotta alá.

 

 

 

#Külföld#orosz-ukrán háború#il-76#lezuhant#oroszország#belgorod#szállítógép#hadifoglyok#repülőgép

Címlapról ajánljuk